Documentele juridice si nonjuridice in cercetarea sociologica

5x puncte

categorie: Drept

nota: 9.78

nivel: Facultate

In societatile contemporane moderne, cercetarea se poate realiza cel mai usor, intrucat sursele documentare juridice, cat si cele nonjuridice exista din abundenta si intr-o larga varietate. Mai mult decat atat, in ceea ce priveste existenta unora dintre ele se constata chiar o supraabundenta, fapt care, de multe ori, creeaza reale dificultati sociologului in selectia acestora. Fara doar si poate c[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Documentele juridice si nonjuridice in cercetarea sociologica

In societatile contemporane moderne, cercetarea se poate realiza cel mai usor, intrucat sursele documentare juridice, cat si cele nonjuridice exista din abundenta si intr-o larga varietate. Mai mult decat atat, in ceea ce priveste existenta unora dintre ele se constata chiar o supraabundenta, fapt care, de multe ori, creeaza reale dificultati sociologului in selectia acestora. Fara doar si poate ca cele mai numeroase si, in acelasi timp, cele mai importante, sunt documentele juridice si nonjuridice scrise.

De aceea, atentia cercetatorului se va indrepta, cu precadere, spre analiza acestor tipuri de documente. Dar, acest fapt nu exclude, ci, dimpotriva, impune orientarea cercetarii si spre alte tipuri de documente sociale, precum sunt emisiunile radio si t.v., filmele documentare si artistice, fotografiile, inregistrarile audio si video, sit-urile de pe Internet, benzile desenate etc. Utilizarea de catre sociologul dreptului a documentelor juridice si nonjuridice nescrise va asigura o diversificare a informatiilor ce prezinta interes pentru mai buna cunoastere si corecta surprindere a diferitelor aspecte ale vietii juridice contemporane dintr-o societate sau alta, dintr-o comunitate sau alta.

In ceea ce priveste societatile primitive din zilele noastre, etnologia juridica a demonstrat ca si acestea au un drept al lor, care, chiar daca se afla intr-o forma rudimentara sau intr-un stadiu incipient, nu este diferit de dreptul nostru actual. Se pune intrebarea daca este important sa cunoastem acest drept. Asa cum preciza H. Levy-Bruhl, in ceea ce priveste utilitatea cunoasterii dreptului societatilor primitive , raspunsul nu poate fi mai putin pozitiv ca acela ce priveste existenta unui drept in cadrul acestor societati.4

Un sociolog al dreptului nu trebuie sa faca discriminari in ceea ce priveste sistemele juridice ale diferitelor tipuri de societati: in ochii sai, toate trebuie sa fie, in mod egal, indreptatite de a fi cercetate, fie ca au apartinut unor societati primitive mai apropiate sau mai indepartate in timp sau in spatiu, fie ca au guvernat viata unor societati de mult apuse, fie ca reprezinta o parte integranta a societatilor moderne din zilele noastre. Autorul francez adauga faptul ca "drepturile primitive prezinta trasaturi interesante"5 si datorita acestui fapt ele nu trebuie excluse din preocuparile invesatigationale empirice ale sociologiei juridice.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Drept

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.