Documente constitutionale din secolul al XIX-lea

1x punct

categorie: Istorie

nota: 9.90

nivel: Facultate

Acestea erau aproape identice si cuprindeau unele noutati in organizarea statelor, asigurand modernizarea, intre anumite limite, a Principatelor Romane.Domnitorii care au condus Principatele potrivit Regulamentelor Organice au fost numiti domni regulamentari.

Schimbarea situatiei internationale dupa 1856, cand Rusia a fost infranta in Razboiul Crimeii (1853-1856), purtat impotriva [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Documente constitutionale din secolul al XIX-lea

Acestea erau aproape identice si cuprindeau unele noutati in organizarea statelor, asigurand modernizarea, intre anumite limite, a Principatelor Romane.Domnitorii care au condus Principatele potrivit Regulamentelor Organice au fost numiti domni regulamentari.

Schimbarea situatiei internationale dupa 1856, cand Rusia a fost infranta in Razboiul Crimeii (1853-1856), purtat impotriva Imperiului Otoman, a creat conditiile favorabile constituirii statului roman modern.Devenita chestiune europeana, problema romaneasca a fost dezbatuta de marile puteri in anul 1858 (puterile garante, care inlocuiau protectoratul rusesc - Franta, Anglia, Prusia, Sardinia, Austria, Rusia si Imperiul Otoman).

Reprezentantii acestora au redactat Conventia de la Paris, care insa, prin prevederile ei, nu satisfacea decat in parte dorinta de unire a romanilor. Aceasta stabilea noul statut politico-juridic al Tarii Romanesti si Moldovei:urma sa aiba loc o unire partiala (legislativa) a Principatelor;noul stat avea sa se numeasca "Principatele unite ale Moldovei si Valahiei";era impus principiul separarii puterilor in stat, stabilindu-se alegerea a doi domnitori si urmand sa functioneze doua guverne si doua Parlamente (la Iasi si Bucuresti);

Statul urma sa aiba doua institutii comune (Comisia Centrala de la Focsani si Inalta Curte de Justitie si Casatie).Romanii au realizat unirea deplina a Principatelor, treptat, dupa dubla alegere ca domnitor a lui Cuza, punand marile puteri in fata faptului implinit.Dar, pentru a putea realiza reformele necesare modernizarii societatii romanesti, in anul 1864, domnitorul Alexandru Ioan Cuza a impus un nou document cu valoare constitutionala, aprobat prin plebiscit de populatia cu drept de vot, Statutul dezvoltator al Conventiei de la Paris. Prin prevederile sale, puterile domnitorului erau sporite, iar Parlamentul devenea bicameral (format din Adunarea Obsteasca si Corpul Ponderator, sau Senat).

Aducerea unui print strain pe tronul Romaniei mai fusese propusa si in rezolutiile Adunarilor ad-hoc din anul 1857.La 10/22 mai 1866, a sosit in tara printul Carol de Hohenzolern-Sigmaringen, care fusese acceptat de populatia cu drept de vot prin plebiscit.Dupa alegerea ei, Adunarea Constituanta a discutat, incepand de la 1/13 mai 1866, proiectul de Constitutie redactat de Consiliul de Stat. Aceasta a reprezentat un compromis intre liberali si conservatori.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.