Doctrine sociologice

7x puncte

categorie: Diverse

nota: 10.00

nivel: Facultate

Ansamblul relatiilor de proprietate : productia formeaza structura economica a societatii pe baza careia se ridica un edificiu politic si juridic.Fortele de productie se innoiesc si relatiile soc. raman in urma. In perioada revolutiei un grup social se ataseaza unor relatii de productie care sunt corespondente unor forme de relatii de proprietate, iar alt grup social sustine noi tipuri de relatii [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Doctrine sociologice

Ansamblul relatiilor de proprietate : productia formeaza structura economica a societatii pe baza careia se ridica un edificiu politic si juridic.Fortele de productie se innoiesc si relatiile soc. raman in urma. In perioada revolutiei un grup social se ataseaza unor relatii de productie care sunt corespondente unor forme de relatii de proprietate, iar alt grup social sustine noi tipuri de relatii de productie care faciliteaza la maxim dezv. fortelor de productie.
Schema grup social- forta de productie se aplica in epoca feudala, dar o foloseste in orice perioada istorica.

Marx cand vorbeste de forte de productie in comunism cauta realitati care nu exista.Modul de productie al vietii materiale determina dezvoltarea vietii economice, politice. Nu constiinta determina existenta, ci existenta determina constiinta. Niciodata o societate nu inceteaza sa existe inainte sa nu fi dezvoltat toate fortele productive pe care le are, iar omenirea nu-si propune decat sarcini pe care le poate realiza.Marx: capitalismul nu ar putea functiona daca rata profitului s-ar putea calcula doar la capitalul variabil ( e nevoie de intreg capitalul )=> s-ar obtine rate variate ale profitului in economie.

In economie, se constata o rata medie a profitului care se formeaza datorita concurentei. Concurenta - profitul spre o rata medie. Rata profitului e in functie de plus valoarea intregii economii. ( profitul merge spre sectoare unde + valoarea e ridicata). Plus valoarea se produce prin raportare la munca salariata.Se ajunge la o cantitate globala de profit care se reporteaza intre sectoare in functie de capitalul constant si cel variabil - " legea de baza tendentiala a ratei profitului" - duce la TEORIA DEVENIRII.
Schema:

Gratie progr. tehnic raportul dintre capitalul circulant si cel variabil se modifica (scade ponderea capitalului variabil si ponderea + valorii, dar scade si rata profitului pt. ca exista concurenta) . Cu cat societatea se tehnologizeaza , cu atat castigul e mai mare si se autodistruge - sistemul se indreapta prin bogatie la autodistrugere . Conjugarea analizei functionarii soc. cu analiza devenirii soc. arata schema lui Marx.Fiecare actor isi urmeaza logica, efectele de grup sunt perverse (se compun forte contradictorii). La Marx, actorii " nu stiu dar o fac ".

Nu se spune de la ce rata a profitului nu mai functioneaza societatea. Manifestul de la 1848 anticipeaza criza de subproductie din 1929.
Conceptul: A pauperizare generala A>> => explica de ce chiar daca exista bogatie ea nu poate fi absorbita de clasele muncitoare ( decalaj intre cerere si oferta) pt. ca scade ponderea capitalului variabil.
Astfel Marx leaga th. economica de th. sociologica ( lupta de clasa ). Pt. ca, daca, val. muncii e in functie de cantitatea de valoarea produselor obtinute, salariul trebuie sa creasca ; dar el nu creste pt. ca avem multi muncitori ( tehnologia scoate fortele de munca ).
E posibil ca nivelul de viata sa se ridice pana cand se va ridica rata exploatarii.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Diverse

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.