Doctrine politice - reaganismul, thacherismul, stalinismul

7x puncte

categorie: Stiinte Politice

nota: 10.00

nivel: Facultate

Anul in care americanii au inceput sa lucreze mai bine este 1981. In 1982, cheltuielile pentru protectia sociala, pensii si inlesniri depaseau pe cele de aparare, inghitind mai bine de jumatate de buget. Unul din capitolele devizului de cheltuieli era subsidarea sectoarelor industriale neperformante.
In 1983, PIB-ul SUA a crescut cu 8%, inflatia s-a redus de la 14%, cit era in 1980, la 4% i[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Doctrine politice - reaganismul, thacherismul, stalinismul

Anul in care americanii au inceput sa lucreze mai bine este 1981. In 1982, cheltuielile pentru protectia sociala, pensii si inlesniri depaseau pe cele de aparare, inghitind mai bine de jumatate de buget. Unul din capitolele devizului de cheltuieli era subsidarea sectoarelor industriale neperformante.
In 1983, PIB-ul SUA a crescut cu 8%, inflatia s-a redus de la 14%, cit era in 1980, la 4% in 1985. In ceea ce priveste economia subterana, ea nu se regaseste nici la 9% din PIB.
Reagan se inscrie si el la statutul de nationalist, considerind ca individul este tratat ca persoana particulara si ca fiinta sociala, colectiva.

Politicile acomodative, urmate dupa primul soc petrolier, se dovedisera contraproductive. Economia americana consuma mai mult decat producea, iar asta se vedea in cresterea semnificativa a inflatiei (care a ajuns la un virf de circa 15% in 1980), in dezechilibrul extern, in slabiciunea dolarului.Ronald Reagan a fost primul care a crezut in tratamentul monetarist, chiar inainte ca Margaret Thatcher sa culeaga roadele strategiei de aceeasi inspiratie. Spre deosebire de Thatcher, care a aplicat un monetarism apropiat de caracteristicile recomandate de teoreticieni, Reagan a declarat cheltuielile militare tabu, pornind de la obiectivul sau politic de a sufoca Uniunea Sovietica printr-o apriga cursa a inarmarilor.

Optiunea politica a complicat mult construirea politicii economice. Cheltuielile militare au impiedicat, de fapt, o politica fiscala cu adevarat austera, astfel incit optiunea antiinflationista a avut un singur pilon de sprijin - politica monetara, care a trebuit sa fie si mai restrictiva decit ar fi fost "optim", daca politica fiscala ar fi tras in aceeasi directie. Aceasta combinatie de expansiune fiscala si restrictie monetara a primit ulterior numele de reaganomics.
Rezultatele acestei politici au fost destul de lente. Ca si in Marea Britanie, primul efect al restrictiei monetare (dobinzile la credite depaseau 20%, cind rata inflatiei era de 10-12%) a fost de comprimare brutala a cererii.

In perioada 1979-1984, analizele realizate de specialisti au evidentiat faptul ca scaderea inflatiei structurale de la 9 la 4% a condus la o pierdere cumulata de productie estimata la 1.075 miliarde dolari, adica 215 miliarde dolari anual, sau 0,7% din PIB, pentru fiecare punct procentual de reducere a inflatiei.
Incet, dar sigur, economia americana a iesit din recesiune, in timp ce inflatia a continuat sa scada de la o medie de 6,5% anual in perioada 1978-1987, la 4% in 1992 si putin peste 1% in prezent.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Stiinte Politice

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.