Doctrine politice

7x puncte

categorie: Stiinte Politice

nota: 10.00

nivel: Liceu

Limitarea puterii statului a fost, de aceea, o preocupare constanta a primilor liberali, ceea ce i-a determinat pe unii filosofi politici contemporani - Friedrich von Hayek, de exemplu - sa vada esenta liberalismului in caracterul sau anti-etatist. Holmes, dimpotriva, considerand ca liberalismul este o filosofie de creare a statului, afirma interdependenta puterii statului si a libertatii, negand [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Doctrine politice

Limitarea puterii statului a fost, de aceea, o preocupare constanta a primilor liberali, ceea ce i-a determinat pe unii filosofi politici contemporani - Friedrich von Hayek, de exemplu - sa vada esenta liberalismului in caracterul sau anti-etatist. Holmes, dimpotriva, considerand ca liberalismul este o filosofie de creare a statului, afirma interdependenta puterii statului si a libertatii, negand opozitia acestora.

Impotriva celor care sustin prioritatea absoluta a libertatii in raport cu alte concepte liberale, Ronald Dworkin afirma ca exista un singur tip de liberalism, in centrul caruia s-ar afla o teorie a egalitatii si a respectului egal, ce impune neutralitatea statului in raport cu proiectele si aspiratiile indivizilor.John Gray afirma si el ca tuturor variantelor doctrinei liberale le sunt comune patru elemente: individualismul, egalitarismul, universalismul si progresismul. Liberalismul a pus accentul de la bun inceput pe toleranta si pluralism, limitarea puterii politice si separarea puterilor in stat, libertatea individuala si proprietatea privata, unicitatea si inviolabilitatea individului, drepturi individuale si autonomie personala.

Liberalii au afirmat dintotdeauna importanta distinctiei dintre sfera publica si cea privata. De aici a rezultat celebra distinctie dintre libertatea negativa a modernilor si libertatea pozitiva a anticilor.
Indiferent de variantele sale, liberalismul a afirmat de la bun inceput importanta catorva libertati fundamentale, pentru care a luptat in mod constant. Libertatea de gandire si religie, libertatea de asociere si exprimare a propriilor opinii sau libertatea presei sunt cele mai importante in aceasta privinta. Consimtamantul cetatenilor si contractul social au fost vazute apoi ca singurele forme de legitimare a puterii, in timp ce constitutionalismul a fost conceput ca o modalitate eficienta de limitare a puterii.

Cel care prefera un demers anti-esentialist se concentreaza de obicei asupra metodei sau temperamentului liberal. Liberalismul a putut fi definit ca o atitudine particulara fata de viata, sceptica si rationala, bazata pe experimentare si investigare libera. Bertrand Russel afirma ca esenta viziunii liberale n-ar consta atat in continutul opiniilor, cat in modul in care acestea sunt afirmate: nedogmatic, netransant, cu titlu de ipoteza si cu constiinta failibilitatii lor. Gandirea omului nu recunoaste nici un fel de obligatii sau tabuuri. Liberalismul este, inainte de toate, un stil.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Stiinte Politice

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.