Doctrina interventionismului statal si premisele care au stat la baza sa

3x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.74

nivel: Facultate

Astfel, statele beligerante au fost puse in situatia de a concentra la dispozitia lor un mare volum de resurse si de a le dirija pentru a face fata efortului de razboi. O mare parte din aceste resurse trebuia procurata si alocata in forma baneasca, ceea ce a determinat amplificarea sferei de manifestare a finantelor publice. Dupa incheierea razboiului, refacerea infrastructurii si a economiei, ca [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Doctrina interventionismului statal si premisele care au stat la baza sa

Astfel, statele beligerante au fost puse in situatia de a concentra la dispozitia lor un mare volum de resurse si de a le dirija pentru a face fata efortului de razboi. O mare parte din aceste resurse trebuia procurata si alocata in forma baneasca, ceea ce a determinat amplificarea sferei de manifestare a finantelor publice. Dupa incheierea razboiului, refacerea infrastructurii si a economiei, ca si crearea premiselor pentru reluarea ascensiunii economice si sociale au fost asumate ca sarcini ce reveneau autoritatilor statale.

In noile conditii, statul s-a implicat pregnant si prin decizii menite sa sustina reglarea si dezvoltarea economiei, ceea ce a imprimat actiunilor sale un caracter interventionist. Momentul culminant care a determinat nasterea doctrinei interventioniste este considerat cel al declansarii crizei economice mondiale din 1929-1933, cand statul a trebuit sa abandoneze unele dintre tezele liberale de noninterventie in viata economica si sociala si sa se implice mult mai profund in redistribuirea, alocarea si folosirea resurselor.

Confruntat cu dificultatile crizei economice, statul si-a extins activitatea, incluzand in sfera actiunilor sale si masuri de contracarare a factorilor perturbatori. Astfel, alaturi de sarcinile traditionale asumate anterior de stat, s-au conturat si altele noi, care vizau, mai ales, contracararea factorilor destabilizatori sau corectarea impactului negativ al dereglarii vietii economice si sociale. S-a nascut , in acest context, o noua doctrina privitoare la economie si stat, pledand pentru cresterea rolului statului in societate si economie, cunoscuta ca doctrina interventionista, care mai este numita, prin comparatie cu cea clasica, doctrina moderna.

Interventionismul compensator promoveaza o politica financiara mai putin dirijista. Statul intevine in scopul corectari mecanismelor pietei, actionand pentru evitarea sau repararea efectelor nefaste ale nefunctionarii economiei.In aceste conditii ,prin politica finaciara se exercita un efect compensator care in principiu se realizeaza astfel:in perioadele de recesiune si de crestere a somajului, statul mareste volumul cheltuielilor publice si reduce marimea impozitelor.

Prin practicarea bugetelor de "relansare" economica,politica financiara vizeaza un dublu obiectiv:efectuarea de investitii si cresterea puterii de cumparare a populatiei ca urmare a reducerii somajului.Invers , in perioadele inflationiste, statul va proceda la reducerea cheltuielilor publice si cresterea impozitelor, practicand bugete de "austeritate" si urmarind reducerea deficitelor bugetare contractate in perioada de criza.

Promotorul interventionismului de tip compensator a fost J.M.Keynes,datorita caruia functionarea economiei capitaliste a cunoscut , dupa al doilea razboi mondial,"era prosperitatii infinite'' sau "treizeci de ani gloriosi".Ca urmare a politicii financiare fundamentate pe practicarea deficitelor bugetare,statul dobandind capacitatea de a stapani si controla oscilatiile ciclului economic,rolul sau esential fiind recunoscut de catre toate democratiile ocidentale europene si nord-americane.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.