Dobrogea

1x punct

categorie: Geografie

nota: 9.25

nivel: Facultate

Platforma Dobrogei Centrale isi incheie evolutia geosinclinala in paleozoicul inferior, dupa orogeneza caledonica. Inainte de a deveni craton, Dobrogea Centrala a cunoscut mai multe cicluri tectono-magmatice: prebaikalian si baikalian. O caracteristica a fundamentului cutat din aceasta unitate structurala o reprezinta pezenta pregnanta a faciesului "sisturilor verzi". La nord si la sud, platforma [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Dobrogea

Platforma Dobrogei Centrale isi incheie evolutia geosinclinala in paleozoicul inferior, dupa orogeneza caledonica. Inainte de a deveni craton, Dobrogea Centrala a cunoscut mai multe cicluri tectono-magmatice: prebaikalian si baikalian. O caracteristica a fundamentului cutat din aceasta unitate structurala o reprezinta pezenta pregnanta a faciesului "sisturilor verzi". La nord si la sud, platforma Dobrogei Centrale este incadrata intre linii de falii majore.

Peste sisturile verzi cutate s-au depus roci sedimentare de cuvertura in cateva cicluri de sedimentare, dintre care mai importante sunt: jurasic superior, cretacic mediu, sarmatian. In formatiunea de cuvertura sunt deosebit de caracteristice rocile calcaroase, frecvent lumaselice sau recifale, cu aparitii la zi in regiunea Gura Dobrogii-Luminita.

Subunitatea Deltei Dunarii se suprapune peste o parte a depresiunii predobrogene (aflata in continuarea sudica a Depresiunii Barladului). Acesta arie de scufundare a aparut dupa orogeneza hercinica, prin prabusirea unui compartiment din Masivul Nord-Dobrogean. Fundamentul este alcatuit din sisturi cristaline, paleozoice si mai vechi, intens cutate si faliate.

Peste acest soclu s-au acumulat formatiuni sedimentare triasice, jurasice, sarmatiene, pliocene si villafranchiene. Daca respectiva depresiune tectonica se intinde in nord pana la contactul cu Platforma Moldoveneasca, in vest pana la Masivul Nord-Dobrogean iar in est cuprinde si o parte din platforma continentala a Marii Negre, Delta Dunarii, cu formatiunile sale psamitice (a carei formare este post-rissiana), ocupa numai o parte a acestei subunitati.

In concluzie, unitatile structurale ale teritoriului Romaniei au caracter morfostructural si geomorfologic numai in masura in care contureaza formarea si individualizarea unitatilor de relief.

In cele mai multe cazuri, caracteristicile structurale orienteaza "stilul" influentelor tectono-structurale asupra evolutiei reliefului, insa limitele unitatilor de relief nu coincid intotdeuna cu cele ale suportului structural; din acest punct de vedere, Delta Dunarii este un exemplu concludent.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.