Dmitri Sostakovici

3x puncte

categorie: Muzica

nota: 9.76

nivel: Facultate

Simfoniile sale sunt de o mare varietate si au la baza multiple cautari stilistice inca din timpul "lucrarii de diploma" scrisa in perioada studiilor, pe care le-a finalizat cu Simfonia I in Fa major op. 10. Marii dirijori, contemporani lui o vor adopta in repertoriul dirijoral pentru melodiile expresive, verva, dinamismul si simtul dramatic sonor. In afara celor cincisprezece simfonii, creatia l[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Dmitri Sostakovici

Simfoniile sale sunt de o mare varietate si au la baza multiple cautari stilistice inca din timpul "lucrarii de diploma" scrisa in perioada studiilor, pe care le-a finalizat cu Simfonia I in Fa major op. 10. Marii dirijori, contemporani lui o vor adopta in repertoriul dirijoral pentru melodiile expresive, verva, dinamismul si simtul dramatic sonor. In afara celor cincisprezece simfonii, creatia lui Sostakovici cuprinde si sase concerte: doua pentru vioara, doua pentru violoncel, doua pentru pian, dintre care unul cu trompeta.

Muzica vocala, instrumentala si de camera In creatia lui Sostakovici, muzica de camera are aceeasi pondere ca si muzica simfonica. Impresioneaza, la el, numarul mare de lucrari pe care le creeaza, de la miniatura vocala si instrumentala, la sonata pentru pian, pentru vioara si pian, triouri, cvartete, cvintete si alte ansambluri, realizate intr-o viziune proprie, intr-o maniera moderna, zugravind o lume infinita de emotii, idei si sentimente umane.

Romanta este unul din genurile frecvent intalnite in creatia compozitorilor rusi, printre ei se remarca si Sostakovici, care de-a lungul activitatii sale creatoare i-a acordat o importanta deosebita. Trebuie amintite aici primele Patru romante pentru voce (bas) si pian, op. 47 si cele Sase romante pentru voce (bas) si pian, op. 62.
Continua traditia muzicii instrumentale camerale adresate pianului, intr-un repertoriu format din Preludii, suite, sonate, aforisme: ultimul devine genul miniatural a carei paternitate - dupa muzicologia rusa - ii apartine lui Sostakovici.

Pianist de exceptie, Sostakovici nu a avut o cariera interpretativa intensa, asa cum au avut Rahmaninov sau Prokofiev, cu toate ca arta sa era remarcabila din punct de vedere tehnic, cizeland fiecare detaliu, reliefand cele mai subtile nuante. El scrie 24 Preludii si fugi, realizand o varianta moderna a Clavecinului bine temperat al lui Bach.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Muzica

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.