Dizolvarea lichidelor in sange - Presiunea partiala si difuzia gazelor in lichide

3x puncte

categorie: Medicina

nota: 8.61

nivel: Facultate

Datorită fierului bivalent pe care îl conține, hemoglobina se combină foarte rapid cu O2, fiecare din cei 4 atomi de fier ai gripărilor hem putând fixa o moleculă de oxigen.

În repaus sângele arterial transportă sub formă de HbO2 97,5% din cantitatea totală de O2. Forma dizolvată, deși minimă comparativ cu cea combinată cu Hb, din punct de vedere funcțional este cea mai importantă [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Dizolvarea lichidelor in sange - Presiunea partiala si difuzia gazelor in lichide

Datorită fierului bivalent pe care îl conține, hemoglobina se combină foarte rapid cu O2, fiecare din cei 4 atomi de fier ai gripărilor hem putând fixa o moleculă de oxigen.

În repaus sângele arterial transportă sub formă de HbO2 97,5% din cantitatea totală de O2. Forma dizolvată, deși minimă comparativ cu cea combinată cu Hb, din punct de vedere funcțional este cea mai importantă deoarece se află în schimburi directe cu lichidele interstițiale și, prin acestea, cu celulele.

Transpostul sangvin al CO2 se face în mică măsură (aproximativ 8%) sub formă dizolvată în plasmă și în cea mai mare parte sub forma unor combinații chimice labile (bicarbonați, carbohemoglobină). CO2 rezultat din oxidările celulare ajunge prin difuziune în lichidul interstițial. În sânge se dizolvă în lichidele plasmatice și pătrunde cu ușurință în eritrocite datorită difuzibilității sale ridicate.

Atât în plasmă cât și în eritrocite, sub influența anhidrazei carbonice, CO2 se hidratează, rezultând H2CO3 care se disociază rapid eliberând HCO3 (anionul bicarbonic), care se combină cu K în eritrocite și cu Na în plasmă. Sub formă de bicarbonați se transportă în sânge aproxiomativ 80% din CO2, din care 10% în eritrocite și 70% în plasmă.


La nivelul capilarelor tisulare, sângele arterial cedează O2 necesar activității celulare și se încarcă cu CO2 rezultat din metabolismul celular, care difuzează din lichidul interstițial (60mmHg) în sângele capilar (40 mmHg).

Disocierea HbO2 depinde de mai mulți factori dintre care cei mai importanți sunt: presiunea parțială a O2 și a CO2, temperatura și pH-ul. În lichidul interstițial presiunea O2 este de aproximativ 40 mmHg, iar în sângele capilar de 97 mmHg, acest gradient presional favorizând disocierea HbO2.

Capacitatea CO2 de a intensifica disocierea oxihemoglobinei în țesuturile cu activitate intensă se datorează generării și acumulării locale de acid carbonic, care scade pH-ul tisular, și, consecutiv, afinitatea hemoglobinei pentru O2.

Creșterea temperaturii scade capacitatea Hb de a fixa O2, favorizând deci disocierea HbO2. În condiții de activitate tisulară crescută, ca urmare a acțiunii convergente a acestor facotri, oxihemoglobina se disociază mai intens, eliberând țesuturilor cantitățile de O2 necesar activității lor.

Schimbul de gaze la nivel tisular are loc prin difuziune, ele trecând din țesuturi în sânge (și invers) prin intermediul lichidului interstițial de la o presiune mai mare la una mai mică.

Utilizarea O2 de către celule are loc în mitocondriile acestora, în care se desfășoară procese de oxidoreducere complexe, sub ațiunea enzimelor specifice, substanțele organice fiind oxidate până la CO2 și H2O, eliberând energia chimică.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.