Divortul si impactul lui asupra copiilor

1x punct

categorie: Psihologie

nota: 9.60

nivel: Facultate

A ramane impreuna pentru copil nu mai este o motivatie la moda. Mentalitatea este astazi mult modificata fata de anii 70 sau 80. Trecerea de la o ipostaza la alta este relativ dura si gaseste multe persoane in situatia de a se simti depasite de ceea ce se petrece in planul mentalitatii. Disparitia familiei clasice a devenit un fenomen in sine extins. Confruntarea dintre cele doua tipare, tradition[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Divortul si impactul lui asupra copiilor

A ramane impreuna pentru copil nu mai este o motivatie la moda. Mentalitatea este astazi mult modificata fata de anii 70 sau 80. Trecerea de la o ipostaza la alta este relativ dura si gaseste multe persoane in situatia de a se simti depasite de ceea ce se petrece in planul mentalitatii. Disparitia familiei clasice a devenit un fenomen in sine extins. Confruntarea dintre cele doua tipare, traditional si nou, conduce la multe dificultati interioare cu care se confrunta fiecare persoana aflata intr-un asemenea proces de decizie. Dificultatea unui divort consta in impactul pe care il are asupra confortului psihologic.

Relatez un caz in care este vorba despre o familie ,tata maistru militar , mama pictorita , si cei doi copii ai lor , un baiat de 9 ani elev in clasa a doua ,si o fetita de 5 ani jumatate , care frecventeaza gradinita . Situatia lor corespunde divortului neconsumat, intre ei exista probleme de comunicare si relationare. Cei doi parinti s-au cunoscut cand erau foarte tineri , ulterior evoluand in directii diferite . Nu-si petrec timpul impreuna , au vieti paralele, intersectandu-se tangential din cand in cand , si asta datorita copiilor, la care ambii tin foarte mult.

Chiar si dragostea lor pentru copii este diferita , tatal tinand la copii ca la o proprietate personala , in schimb mama este cea care se sacrifica si se gandeste in mod altruist la binele copiilor. Este de-a dreptul dificil sa ne inchipuim cum acesti doi oameni au fost candva impreuna . Mama este cea care a introdus actiunea de divort , tatal nefiind de acord cu acest lucru , si acuzand-o pe nedrept pe aceasta ca ar avea o relatie extraconjugala. Acest barbat este tipul de om care doreste sa detina controlul, transforma tot cel inconjuara in propria-i posesie.

Nu vrea sa renunte la casatorie pentru ca considera , ca in acest fel ar pierde ceva al lui, iar el nu stie sa piarda. Stresul la care-si supune familia este aproape de limita maxima de suportabilitate . Daca sotia nu vrea sa-si mai refaca viata alaturi de un alt barbat , considerandu-i pe toti "o apa si un pamant ", in schimb copiii sunt foarte afectati de situatia in care se afla parintii lor. Baiatul copiind modelul tatalui a devenit foarte agresiv fizic si verbal, atat cu mama si surioara lui, cat si la scoala sau in anturajul de joaca . Baietelul sensibil de odinioara s-a transformat intr-o bruta razvratita , de nestapanit , in fata mamei lui, in timp ce tatal ii corijeaza comportamentul cu batai fara nici o explicatie.

Situatia lui scolara este jalnica , desi este doar clasa a doua . Clasa intaia a terminat-o cu rezultate foarte bune la toate ariile curriculare , in schimb in a doua atitudinea lui razvratita ia adus numai necazuri , atat pe linia rezultatelor scolare , cat si pe linia de disciplina. Fetita ,desi s-ar parea ca a scapat fara urmari , plange foarte des si din orice nimic , a capatat o hipersensibilitate , are cosmaruri noaptea , nu poate dormi decat cu mama ei in pat, ii este frica de intuneric, si are reactii de teama la sunetele foarte ascutite si bruste.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Psihologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.