Diviziunea muncii si formele anormale

5x puncte

categorie: Psihologie

nota: 10.00

nivel: Facultate

Daca sinuciderile sunt sporite de crizele industriale sau financiare, fenomenul nu se datoreaza saracirii, de vreme ce si valurile de prosperitate au aceleasi efecte, ci pentru ca toate sunt crize, adica perturbari ale ordinii colective (s.n.). Orice zdruncinare a echilibrului, chiar daca provoaca belsug si sporirea vitalitatii generale, favorizeaza sinuciderea. Intotdeauna cand structura sociala [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Diviziunea muncii si formele anormale

Daca sinuciderile sunt sporite de crizele industriale sau financiare, fenomenul nu se datoreaza saracirii, de vreme ce si valurile de prosperitate au aceleasi efecte, ci pentru ca toate sunt crize, adica perturbari ale ordinii colective (s.n.). Orice zdruncinare a echilibrului, chiar daca provoaca belsug si sporirea vitalitatii generale, favorizeaza sinuciderea. Intotdeauna cand structura sociala sufera modificari importante, datorita, fie unei dezvoltari suplimentare, fie unui cataclism neasteptat, omul isi ia viata cu mai multa usurinta. Cum este posibil?" (ibidem, p.197).

Inainte de a-l urma pe Durkheim spre raspunsul la aceasta intrebare sa staruim inca asupra conceptului insusi de anomie. Vom observa deci, ca, intr-o prima acceptie, anomia inseamna orice "perturbare a ordinii colective" (deci sociale) provocata fie de o crestere brusca, fie de o scadere brusca (o catastrofa, de exemplu). Numai atari oscilatii bruste pot provoca o asemenea "perturbare a ordinii colective".
Daca deci vom spune ca societatea romaneasca se afla, astazi, in stare de anomie, ar insemna ca, dupa o atare apreciere, aceasta societate a trecut printr-un "cataclism neasteptat" sau printr-o "dezvoltare suplimentara" care i-au afectat in mod radical "ordinea colectiva", si structura sociala.

Aceasta ar fi tot una cu o stare de anomie, intr-o acceptie largita. In alta parte, Durkheim precizeaza ca numai acele schimbari bruste, care afecteaza "sanatatea medie" a unei societati sunt surse de anomie. Aceasta trimite deja la o specificare a notiunii.
"Natura umana este, in trasaturile esentiale, aceeasi pentru toti cetatenii, deci nu ea va putea desemna limita variabila necesara" a dorintelor si pasiunilor noastre, adica a acelor forte interioare de care depinde echilibrul, fericirea, satisfactia sau suferinta noastra etc.

"Abstractie facand de puterile exterioare ce o influenteaza, sensibilitatea noastra este, prin ea insasi, prapastie fara fund, pe care nimic nu o poate umple" (ibid, p.200). Anomia, intr-un sens mai special, apare ca tot ceea ce este dezechilibrare dintre "fortele" noastre interioare (dorinte, pasiuni, sensibilitate etc) si "fortele" exterioare (cantitate de bunuri economice, respectabilitatea, aprecierea, puterea, influenta, privilegiul, prestigiul etc). In orice moment ar trebui, deci, ca intre "placerea actiunii" si "nelinistea dureroasa care o insoteste" ar trebui sa existe o balanta favorabila celei dintai.

Anomia este, deci, in acest plan, starea care rastoarna o asemenea balanta, demotiveaza actiunea, o face neplacuta, lipsita de sens, dureroasa, absurda chiar. Ca sa nu se intample astfel, "ar trebui in primul rand ca pasiunile sa fie limitate (s.n.); doar asa ar putea sa se armonizeze cu posibilitatile existente si sa fie deci, realizabile. Daca nimic din interiorul individului nu poate fixa limitele, atunci este nevoie de o forta exterioara (s.n.). Trebuie ca o putere regulatoare sa joace pentru nevoile morale acelasi rol ca cel al organismului pentru nevoile fizice; trebuie deci sa fie o putere morala. (...)
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Psihologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.