Diviziunea celulara

3x puncte

categorie: Biologie

nota: 9.79

nivel: Liceu

Metafaza: In aceasta faza, cromozomii sunt foarte condensati, bicromatidici si imobilizati in centrul celulei, formandu-se placa ecuatoriala. Tot acum se formeaza fusul de diviziune, membrana nucleara se dezorganizeaza si are loc separarea cromatidelor.Telofaza: Faza ultima a mitozei incepe cu formarea celor doua celule-fiice. Cromozomii monocromatidici formeaza grupuri distincte la cei doi poli a[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Diviziunea celulara

Metafaza: In aceasta faza, cromozomii sunt foarte condensati, bicromatidici si imobilizati in centrul celulei, formandu-se placa ecuatoriala. Tot acum se formeaza fusul de diviziune, membrana nucleara se dezorganizeaza si are loc separarea cromatidelor.Telofaza: Faza ultima a mitozei incepe cu formarea celor doua celule-fiice. Cromozomii monocromatidici formeaza grupuri distincte la cei doi poli ai celulei. Tot acum incepe sa se formeze invelisul nuclear si sa se separe cele doua celule fiice.Celulele cu n cromozomi se numesc haploide iar cele cu 2n cromozomi se numesc diploide.

Formarea gametilor are loc prin meioza (din grecescul meion=a micsora) din celule cu 2n cromozomi. Prin fecundatie se restabileste numarul 2n.
Meioza reprezinta un ansamblu de doua diviziuni succesive, pornind de la o celula diploida si terminand cu formarea a 4 celule haploide.
Prima diviziune meiotica: este reductionala. Ea se desfasoara in etapele numite profaza 1, metafaza 1, anafaza 1, telofaza 1.
In profaza 1 are loc un fenomen deosebit de important: imperecherea cromozomilor de origine paterna cu cei de origine materna (omologi). Cromozomii omologi sunt similari ca structura si functie. Prin unirea lor iau nastere tetradele.

Din cele 4 cromatide ale cromozomilor omologi doua sunt implicate in schimbul reciproc de material genetic.
In metafaza 1, cromozomii sunt inca in tetrade (tetracromatidici) si sunt alineati in zona ecuatoriala a celulei.
In anafaza 1 are loc separarea cromozomilor omologi din tetrada acestia devenind bicromatidici.

In telofaza 1, cromozomii bicromatidici migreaza spre cei doi poli. Se despiralizeaza si se formeaza doua celule haploide; de aceea aceasta prima diviziune este reductionala.
Prima si a doua diviziune meiotica sunt separate de o interfaza de scurta durata in care nu se dubleaza cantitatea de ADN.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Biologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.