Diviziunea celulara

1x punct

categorie: Biologie

nota: 9.40

nivel: Facultate

Duplicarea (replicarea) ADN-ului precede fiecare diviziune celulara si are loc in asa numita interfaza (perioada dintre doua diviziuni celulare succesive). ADN-ul este alcatuit din doua lanturi de nucleotide unite prin legaturi de hidrogen; el se poate gasi in interiorul nucleului in doua forme in functie de perioada din timpul ciclului celular: sub forma de cromatina, adica este rasfirat, neconde[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Diviziunea celulara

Duplicarea (replicarea) ADN-ului precede fiecare diviziune celulara si are loc in asa numita interfaza (perioada dintre doua diviziuni celulare succesive). ADN-ul este alcatuit din doua lanturi de nucleotide unite prin legaturi de hidrogen; el se poate gasi in interiorul nucleului in doua forme in functie de perioada din timpul ciclului celular: sub forma de cromatina, adica este rasfirat, necondensat (in interfaza) sau sub forma de cromosomi, fiind condensat, mai gros, vizibil la microscopul optic (in timpul diviziunii celulare).

Cromosomii asa cum se vad la microscop cand sunt condensati in timpul diviziunii celulare. Mai sus ei au fost aranjati pe perechi (cariotip). De asemenea se observa ca fiecare cromosom este format din doua cromatide, deci cantitatea de ADN deja s-a dublat, iar ei urmeaza sa se divida in cate doi cromosomi fiecare.

Replicarea sau dublarea cantitatii de ADN este necesara pentru ca dintr-o celula vor rezulta doua celule, care la randul lor trebuie sa contina aceeasi cantitate de ADN. Cromosomii cu doua cromatide (o cromatida este un brat al unui cromosom) sunt formati in urma replicarii materialului genetic din interfaza.

Diviziunile celulare mitotice permit unui ovul fertilizat sa se dezvolte intr-un organism. De asemenea contribuie la reinnoirea fiziologica a celulelor si au rol in regenerarea tesuturilor dupa diferite injurii. Cu exceptia catorva tipuri de celule (nervoase, musculare cardiace si musculare scheletice), abilitatea de a se divide este mentinuta pe toata durata vietii lor, cu variatii in functie de tipul de celule.

Ca regula generala, diviziunile mitotice sunt mai putin comune in tesuturi inalt diferentiate (precum cel nervos).
Diviziunea celulara mitotica poate fi impartita in mai multe etape:
- profaza (pro=inainte);
- metafaza (meta=intre);
- anafaza (ana=in sus);
- telofaza (telo=sfartit).


La inceputul profazei celulele devin rotunde iar cromosomii devin vizibili, membrana nucleului dispare; centriolii (organite celulare cu rol in diviziune) vor forma fusul de diviziune.
La inceputul metafazei, centriolii se deplaseaza catre cei doi poli ai celulei, dezvoltandu-se fusul de diviziune (care e alcatuit din mai multi microtubuli).

Cromosomii migreaza catre planul ecuatorial al celulei si se ataseaza la microtubulii fusului.In anafaza, cele doua cromatide ce alcatuiau un cromosom se despart si migreaza catre polii opusi ai celulei, formandu-se astfel doi cromosomi de acelasi fel, unul la un pol, altul la celalalt pol.

In telofaza, cromatidele care acum formeaza cromosomii celor doua celule fiice se aduna langa centrioli, se decondenseaza si devin invizibile. Se formeaza membrane nucleare, apoi urmeaza o diviziune completa a corpului celula-mama, rezultand doua celule independente. In medie, o mitoza dureaza aproximativ 60 de minute. Anafaza este cea mai scurta etapa si dureaza aproximativ 3 minute.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Biologie

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.