Divinitati mayase, aztece si incase

3x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.83

nivel: Liceu

Protejat de apele care il inconjoara, Teotihuacan este un centru cultural si religios. In scoli tinerii preoti invata scrisul, matematica, astronomia, medicina. Ei vor prezida mai tarziu sarbatorile si sacrificiile oferite zeilor. Marea piramida poarta in varf templele lui Tlaloc, zeul trasnetului si al ploii, si al batranului zeu Huitzilopochtli. De cealalta parte se inalta piramida circulara a L[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Divinitati mayase, aztece si incase

Protejat de apele care il inconjoara, Teotihuacan este un centru cultural si religios. In scoli tinerii preoti invata scrisul, matematica, astronomia, medicina. Ei vor prezida mai tarziu sarbatorile si sacrificiile oferite zeilor. Marea piramida poarta in varf templele lui Tlaloc, zeul trasnetului si al ploii, si al batranului zeu Huitzilopochtli. De cealalta parte se inalta piramida circulara a Lunii. Mai departe, terenurile de joc penrtu pelota, palatele si locurile unde, in zilele de targ, domneste o mare animatie.

Incasii. Inca, fiul Soarelui
Incasii au fondat un imperiu care se intindea la apogeul sau (1438-1532) din Quito (Ecuador) pana la Valparaiso (Chile), adica peste actualul Peru.In jurul anului 1200, Manco Kapak, primul inca, are revelatia zeului soare. Incepand cu acea zi, sefii incasi isi vor spune "fiii Soarelui". De acum inainte, in regatul incas, domneste un zeu. Religia devine religie de stat. In Cuzco, capitala, statuile zeilor popoarelor cucerite sunt venerate ca niste idoli inferiori. Zeii oficiali sunt:

Inki, zeul-soare, stramosul familiilor imparatilor.
Viracocha, "zeul" slavit incepand cu domnia lui Pachacutec (1438-1471).
Toltecii Incepand cu secolul al X-lea, poporul toltec capata importanta. In tinuturile maia, el participa la construirea Noului Imperiu si se instaleaza in orasele Chichen Itza si Uxmal. Aztecii vor fi foarte impresionati de realizari si se vor inspira din clutura lor. Acest popor razboinic si crud se afla la originea sacrificiilor umane religioase, practicate de maiasi si azteci.

"Oglinda Fumeganda" sau Tezcatlipoca este zeul toltec al noptii, al cerului noptii si al soarelui ascuns, al frigului, al iernii si al mortii. Totodata, zeu la razboiului, ii protejeaza pe tinerii razboinici care apartineau ordinelor militare "vulturii" si "jaguarii".
"Sarpele cu pene" sau Quetzalcoatl este zeul Lumini si al Soarelui. Marii preoti ii poarta numele. Toltecii spun ca, invins de Tezcatlipoca, el trebuie sa se intoarca intr-o zi pentru a domni peste un regat fericit. De asemenea, vor fi numerosi cei care ii vor prinde pe cuceritorii spanioli pentru a-i trimite lui Quetzalcoatl.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.