Diversiune si represiune - Timisoara 1989

3x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.63

nivel: Liceu

. Fara indoiala ca o comparatie intre cuplul Ionel Bratianu - regina Maria si Nicolae si Elena Ceausescu poate parea fortata, dar pentru ca au ocupat acelasi loc al deciziei trebuie sa existe cel putin un grad de libertate comparativa. Ionel Bratianu si regina Maria aveau o credinta puternica in Dumnezeu, in natiunea pe care o conduceau si isi rasplateau privilegiul de a fi ajuns prin destin sa st[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Diversiune si represiune - Timisoara 1989

. Fara indoiala ca o comparatie intre cuplul Ionel Bratianu - regina Maria si Nicolae si Elena Ceausescu poate parea fortata, dar pentru ca au ocupat acelasi loc al deciziei trebuie sa existe cel putin un grad de libertate comparativa. Ionel Bratianu si regina Maria aveau o credinta puternica in Dumnezeu, in natiunea pe care o conduceau si isi rasplateau privilegiul de a fi ajuns prin destin sa stea pe locul cel mai de sus printr-un patriotism adevarat, rational, fiind dominati in tot ceea ce faceau ca sef al Guvernului si suverana de slujirea cu orice pret a interesului national.

Bratianu a renuntat la Putere, a acceptat sa fie hulit, condamnat si blestemat, s-a inteles cu seful Opozitiei; regina Maria a acceptat compromisuri care pentru o femeie sunt deosebit de grele. Am aratat in volumele anterioare ce erau in stare sa faca pentru tara lor liderii politici ai Romaniei. Numai dictatorii paranoici Carol al II-lea si Nicolae Ceausescu s-au cramponat de Putere. Analiza faptelor de pina acum asupra preliminariilor revolutiei din decembrie 1989, ca si amintirea inca vie a celor ce i-au supravietuit lui Nicolae Ceausescu arata destul de clar ca in fata schimbarilor radicale din Europa, a cotiturii pe care o facea Istoria in 1989 si a amenintarii grave ce plutea asupra Romaniei,

Nicolae Ceausescu a ales interesul personal de a ramine un conducator prin dictat al tarii, pina la capat, prizonier al dogmei marxiste si al nemasuratei sale dorinte de putere, spre nenorocul neamului sau. Nu a putut fi identificat nici un moment in care, punind in balanta functia sa trecatoare si soarta natiunii, sa fi facut un gest care sa ateste ca se eindea la neamul lui mai mult decit la el. Iesit din Istorie o data cu decizia Moscovei de a schimba regimurile comuniste dogmatice din Est, Nicolae Ceausescu a incercat sa lupte cu Istoria.

Soarta personala a lui Ceausescu ne intereseaza mai putin. Efectul deciziilor sale este ceea ce conteaza si ceea ce scrie Istoria in fiecare zi. Se foloseste des argumentul ca Ceausescu concentrase puterea in mina sa de o asemenea maniera incit nu se putea gasi o solutie in afara vointei lui. Daca acceptam acest argument, in conditiile in care natiunea nu reactioneaza, iar statul trebuie sa functioneze, indiferent de regim, atunci trebuie sa-1 judecam pe Ceausescu pina la capat, tocmai pentru ca avea toata puterea.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.