Diversitatea economica

3x puncte

categorie: Economie

nota: 9.80

nivel: Facultate

Un alt factor ce are un impact major asupra perspectivelor de dezvoltare la nivel regional si, mai ales, sub-regional in urmatorii ani este reprezentat de procesul de restructurare economica.
Zonele cu probleme economice si sociale pot fi clasificate in trei mari categorii: zone traditional subdezvoltate, zone care trec printr-un declin industrial sever si zone cu o structura economica fr[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Diversitatea economica

Un alt factor ce are un impact major asupra perspectivelor de dezvoltare la nivel regional si, mai ales, sub-regional in urmatorii ani este reprezentat de procesul de restructurare economica.
Zonele cu probleme economice si sociale pot fi clasificate in trei mari categorii: zone traditional subdezvoltate, zone care trec printr-un declin industrial sever si zone cu o structura economica fragila. In multe privinte, aceste categorii sunt similare cu cele care beneficiaza de ajutoarele structurale in UE.

Zonele traditional subdezvoltate sunt caracterizate printr-o combinatie de rate inalte ale somajului structural si ponderi mari ale fortei de munca ocupate in agricultura. Acesti doi factori sunt corelati, in mod semnificativ, cu o rata a mortalitatii infantile mai ridicata decat media nationala si cu o tendinta de migrare populatiei spre alte regiuni in cautare de locuri de munca. Subdezvoltarea acestor zone este evidentiata si de indicatorii privind infrastructura de baza (de exemplu densitatea cailor ferate) si nivelul investitiilor directe pe locuitor (indicator care aproximeaza impactul fortelor pietei asupra economiei locale).

Acesti indicatori se situeaza mult sub nivelul mediei nationale. Apreciem ca Romania nu are zone traditional subdezvoltate, dupa politica de industrializare fortata dusa in timpul regimului comunist.
Zonele aflate in declin industrial sunt cele pentru care, procesul de tranzitie a dus la pierderea unui numar deosebit de mare de locuri de munca, in special in industriile prelucratoare si miniera. Perspectivele de dezvoltare a acestor zone difera substantial de cele din zonele traditional subdezvoltate, deoarece nivelul infrastructurii este relativ satisfacator, iar mecanismele economiei de piata au inceput sa functioneze.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.