Diversitate tematica, stilistica si de viziune in opera lui Ion Luca Caragiale

3x puncte

categorie: Romana

nota: 7.74

nivel: Liceu

Autorul nu se bucura in timpul vietii de confortul unui succes deplin. Activitatea sa literara e biruita de zgomotul invinuirilor de imoralitate, de cauzele de antinationalism si de plagiat. Nici mai tarziu, desi valoarea operei e unanim recunoscuta, comentariile criticilor nu vor coexista armonios, efervescenta si diversitatea interpretarilor demonstrand, pana la urma tocmai prospetimea si vitali[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Diversitate tematica, stilistica si de viziune in opera lui Ion Luca Caragiale

Autorul nu se bucura in timpul vietii de confortul unui succes deplin. Activitatea sa literara e biruita de zgomotul invinuirilor de imoralitate, de cauzele de antinationalism si de plagiat. Nici mai tarziu, desi valoarea operei e unanim recunoscuta, comentariile criticilor nu vor coexista armonios, efervescenta si diversitatea interpretarilor demonstrand, pana la urma tocmai prospetimea si vitalitatea creatiei.

Cea mai reprezentativa opera din intreaga creatie a lui Caragiale este comedia „O scrisoare pierduta”. Comedia este o specie a genului dramatic, in proza sau in versuri cu un subiect si un conflict care satirizeaza realitatile sociale, tipuri umane sau care prezinta situatii amuzante, avand un deznodamant fericit, un sens moralizator si starnind rasul.

Elementul central al comediei este categoria estetica a comicului care desemneaza o atitudine esentiala a spiritului uman in fata vietii si a artei. In zona comicului se situeaza moravuri, caractere, acte, care provoaca zambete.

Incepand sa lucreze la „O scrisoare pierduta”, Caragiale se izoleaza si, desi nu era discret acum isi tine proiectele ascunse.
Piesa ia nastere intr-o atmosfera de mister si tacere, taina fiind spulberata de revista „Romania literara” care anunta ca noua comedie aflata in lucru este „o lucrare de o incontestabila valoare”.
Istoria reprezentatiilor teatrale nationale si internationale la „O scrisoare pierduta” este spectaculoasa.

Tradusa in mai mult de 50 de limbi se reprezentata in 40 de tari, comedia a reprezentat de-a lungul vremii subiectul de disputa intre scenele bucurestene, aflandu-se la un moment dat pe afisul a doua teatre de marca, in acelasi timp. Caragiale a avut o dezvoltata constiinta a publicului si a orizontului sau de asteptare si si-a dat seama ca piesele lui se implinesc cu adevarat numai in momentul executiei, prin gesturile si vocea actorilor, prin evolutia lor.
In „O scrisoare pierduta” lansarea, relansarea si amplificarea conflictului, intriga ramificata sunt determinate de traseul imprevizibil al unui bilet de amor.

Coana Joitica, sotia lui Zaharia Trahanache, presedintele organizatiei locale a partidului de guvernamant, rataceste o scrisoare de dragoste, primita de la prefectul Tipatescu. Textul compromitator este gasit intamplator de Cetateanul turmentat de a carui naivitate si ebrietate profita Nae Catavencu, avocat si om politic aflat in opozitie. Pentru el, peticul de hartie devine arma potrivita in lupta pentru putere, imobolizandu-si de la bun inceput adversarii.

In discutia de pricipii conteaza in competitia electorala, si santajul, amenintarea cu deconspirarea adevarului. Acele cateva randuri cu continut intim poate primejdui oricand nu doar armonia conjugala a uneia dintre familiile importante ale urbei, ci si armonia politica. De aceea, reprezentantii partidului de guvernamant trebuie sa cedeze in fata presiunilor facute de Catavencu si sa-i promita voturile trezind suspiciunea cuplului Farfuridi-Branzovenescu.

Un element surpriza restabileste insa egalitatea intre tabere. Trahanache descopera dovada imposturii lui Catavencu politele falsificate putand sa evite, la nevoie, divulgarea cuprinsului scrisorii. In actul III, tumultul combinatiilor si intrigilor politice pare sa se fi domolit si personajele isi cheltuiesc energia la tribunal. Inflacararea lor va fi totusi gratuita, discursurile nu numai ca esueaza in incoerenta si elogism, dar nu-si ating nici scopul. Tot efortul vorbitorilor nu are nici un rost, zvonurile fiind deja aruncate. Prezidentul anunta numele lui Agamemnon Dandanache – candidatul de la centru si spulbera iluziile celor angajati in intrecerea electorala.

In finalul comediei, Cetateanul turmentat, ca un deux de machina al acestei lumi, corecteaza hazardul si restituie scrisoarea gasita pentru a doua oara „andrisantului”. Conflictul se rezolva, Catavencu inchina pentru Zaharia Trahanache si conduce manifestatia in cinstea celui ales. Dar apetitul eroilor pentru fals nu s-a diminuat, ei au disponibilitati cameleonice innascute si pot recurge cu usurinta la inselaciune si la exercitiul plastografiei. Triumful lui Dandanache, posibil tot prin santajul cu o scrisoare pe care personajul o pastreaza la indemana pentru alte ocazii, demonstreaza faptul ca ne aflam in fata unui carusel al viciilor care poate porni din nou.

Personajele
Zoe: Zoe, eroina din „O scrisoare pierduta” intervine cu hotarare in comploturile politice si, pentru a-si salva reputatia, il convinge pe Tipatescu sa accepte candidatura lui Catavencu.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.