Distributia mediilor si a diferentelor intre medii

3x puncte

categorie: Economie

nota: 8.40

nivel: Facultate

DETERMINAREA INTERVALULUI DE CONFIDENȚĂ AL MEDIEI

Dorim să studiem la un eșantion intervalul de încredere al mediei observate, m0. Nu cunoaștem nici media M, nici Sm , dar presupunem că știm abaterea tip S a populației de origine.

Câteodată, experiența ne arată că în practică, oricât de mic ar fi eșantionul, dar suficient de important, distribuțiile de eșantionaj sunt[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Distributia mediilor si a diferentelor intre medii

DETERMINAREA INTERVALULUI DE CONFIDENȚĂ AL MEDIEI

Dorim să studiem la un eșantion intervalul de încredere al mediei observate, m0. Nu cunoaștem nici media M, nici Sm , dar presupunem că știm abaterea tip S a populației de origine.

Câteodată, experiența ne arată că în practică, oricât de mic ar fi eșantionul, dar suficient de important, distribuțiile de eșantionaj sunt distribuții sensibil normale. În aceste condiții, valoarea m0 găsită pentru m reprezintă valoarea a cărei probabilitate este cea mai mare.

În consecință, este logic să considerăm că cea mai bună estimare pe care o luăm va fi media M, și să o substituim în intervalul de confidență.

De altfel, abaterea σ a eșantionului reprezintă o estimare a abaterii tip S a populației de origine și se consideră substituția lui S cu Sm rezultat din calcul. Abaterea σ a eșantionului va fi o estimare puțin mai mică decât S.

Pentru a estima corect S trebuie să luăm o valoare puțin mai mare decât σ al eșantionului. Calculul arată efectiv că cea mai bună estimare a lui S, pe care o vom nota cu Sσ este puțin mai mare decât σ, fiind definită de formula:

Plecând de la valorile estimate ale lui M și Sm, se va putea exprima intervalul de confidență al mediei, care va fi în final:
- m0±2Sm, cu un coeficient de securitate de 95%;
- m0±2.6Sm , cu un coeficient de securitate de 99%.

Exemplu: Se dozează corticoizii urinari într-un grup de 253 femei cu greutate normală. Se găsește media m = 4,50 mg/24h și abaterea tip σ=1,50. Să se găsească intervalul de încredere. Avem:

Intervalul de încredere al mediei este deci:
m0±2Sm = 4.50±2•0.1 =4.50 ±0.2
=> (4.30 , 4.70) cu un coeficient de securitate de 95%;

m0 ± 2. 6Sm = 4.50 + 2.6•0. 1 = 4.50 ± 0.26
- (4.24 , 4.76) cu un coeficient de securitate de 99%.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.