Distorsionarea, negarea si minimalizarea Holocaustului in Romania

3x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.78

nivel: Liceu

Spectrul negationismului este larg. Se pot distinge in cadrul acestuia mai multe categorii si subcategorii. Prima categorie este formata de negationismul integral, a carui caracteristica consta in respingerea a insasi existentei Holocaustului. In Romania, ca, de altfel, si in alte tari ex-comuniste, negationismul integral este, in totalitatea sa, "importat" din Occident si nici unul dintre argume[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Distorsionarea, negarea si minimalizarea Holocaustului in Romania

Spectrul negationismului este larg. Se pot distinge in cadrul acestuia mai multe categorii si subcategorii. Prima categorie este formata de negationismul integral, a carui caracteristica consta in respingerea a insasi existentei Holocaustului. In Romania, ca, de altfel, si in alte tari ex-comuniste, negationismul integral este, in totalitatea sa, "importat" din Occident si nici unul dintre argumentele adeptilor sai nu aduce macar o singura nota de originalitate [4].

Influentele negationismului integral de import occidental se fac simtite nu numai asupra categoriei autohtone corespondente, ele aparand si in argumentatia altor forme de negationism. De altfel, trebuie precizat ca distinctiile facute au, in primul rand, valoare euristica. In practica, in aceeasi argumentatie se pot regasi mai multe forme de negationism. Cea de-a doua categorie este formata de negationismul deflectiv. Spre deosebire de negationismul integral, negationismul deflectiv accepta existenta Holocaustului, dar membrii acestei categorii canalizeaza culpabilitatea in cateva directii posibile.

Se poate face distinctia intre cateva subcategorii de negare deflectiva, in functie de tinta acesteia. Prima subcategorie, cea mai previzibila, o constituie deflectarea culpabilitatii asupra germanilor in mod exclusiv. Cea de-a doua adauga deflexiunii grupuri prezentate ca fiind marginale, accidente nesemnificative, aberatii nereprezentative in cadrul propriei natiuni - de exemplu, legionarii. In fine, evreii insisi devin tinta culpabilizarii in cea de-a treia subcategorie. In cadrul acesteia din urma, putem face cateva distinctii aditionale, in functie de principalul argument folosit.

Acestea sunt urmatoarele: a) argumentul deicidal, potrivit caruia Holocaustul a fost pretul platit de evrei pentru rastignirea lui Christos; b) argumentul conspirationist, potrivit caruia Hitler a fost el insusi produsul puterii evreiesti; c) argumentul defensionist, care sustine ca evreii l-au fortat pe Hitler sa ia masuri legitime de autoaparare; d) argumenul reactiv, potrivit caruia lipsa de loialitate a evreilor fata de tara in care traiau ar fi provocat o reactie de raspuns; e) in sfarsit, argumentul care poate fi denumit incriminant, potrivit caruia evreii insisi ar fi fost autorii Holocaustului.

O a treia categorie este formata de negationismul selectiv. Acesta este un hibrid intre negationismul integral si cel deflectiv. El neaga integral Holocaustul - dar negatia este aplicata numai cazului specific al propriei tari. Cu alte cuvinte, negationismul selectiv accepta existenta Holocaustului in alte locuri, dar neaga participarea membrilor propriei natiuni la implementarea acestuia. Avem de a face, in acest caz, cu o combinatie a carei menire este, pe o parte, integral-negationista in ceea ce priveste participarea membrilor propriei natiuni la Holocaust, si, pe de alta, deflectiv-negationista atunci cand sunt indicati responsabilii pentru genocid.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.