Distilare

7x puncte

categorie: Chimie

nota: 10.00

nivel: Liceu

Aceasta operatie consta in incalzirea amestecului de substante lichide pana la momentul fierberii, moment in care, componentul volatil se va transforma in vapori urmat de condensarea acestora printr-un proces de racire.Componentul cu punctul de fierbere mai scazut se numeste component usor volatil iar cel cu punct de fierbere mai ridicat se numeste component greu volatil. In timpul fierberii vapor[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Distilare

Aceasta operatie consta in incalzirea amestecului de substante lichide pana la momentul fierberii, moment in care, componentul volatil se va transforma in vapori urmat de condensarea acestora printr-un proces de racire.Componentul cu punctul de fierbere mai scazut se numeste component usor volatil iar cel cu punct de fierbere mai ridicat se numeste component greu volatil. In timpul fierberii vaporii degajati sunt mai bogati in componentul usor volatil iar lichidul ramas nevolatilizat se imbogateste in componentul greu volatil.

Un proces de distilare consta in doua procese distincte: un proces de vaporizare prin fierbere si unul de condensare. Ansamblul proceselor vaporizare-condensare aplicat o singura data la un amestec de lichide nu duce la o separare completa a componentilor si de aceea, pentru obtinerea unui grad mare de puritate, se foloseste operatia de rectificare.Rectificarea consta intr-un proces de distilari simple, repetate de un numar mare de ori in aparate speciale numite coloane de rectificare.Cu cat se fac mai multe distilari si condensari cu atat separarea componentilor va fi mai completa.

In coloanele de rectificare vaporii obtinuti prin distilare circula in contracurent cu lichidul rezultat prin condensarea vaporilor, acest proces numindu-se reflux. O parte din lichidul rezultat din condensator se evacueaza din coloana ca distilat care formeaza amestecul brut pentru instalatia urmatoare.Spre deosebire de lichidul pur care fierbe la o temperatura constanta caracteristica presiunii sub care are loc, fierberea unui amestec depinde atat de presiunea sub care are loc fierberea cat si de compozitia lichidului. Amestecul va incepe sa fiarba cand suma presiunilor partiale ale componentelor devine egala cu presiunea sub care se gaseste amestecul.

La o presiune constanta temperetura de fierbere a amestecului creste o data cu evaporarea componentelor volatile.
Pentru studierea echilibrului lichid-vapori se utilizeaza relatii analitice de echilibru cat si diagrame.
Diferentiind modul de actiune al fortelor intermoleculare si al solubilitatii componentelor constituente se deosebesc mai multe tipuri de amestec. Aceste amestecuri pot fi: ideale, neideale, partial miscibile si nemiscibile.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Chimie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.