Disraeli si Gladstone

5x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.80

nivel: Liceu

. Putin timp dupa votarea reformei, Derby, imbolnavindu se, ceda locul de leader al partidului conservator lui Disraeli. Cam in acelasi timp, Gladstone deveni seful necontestat al partidului liberal, si cei doi barbati de stat, care de la caderea lui Peel fusesera totdeauna in opozitie unul fata de celalalt, intrara intr un conflict direct. Lupta dinAZtre Disraeli si Gladstone, in afara interesulu[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Disraeli si Gladstone

. Putin timp dupa votarea reformei, Derby, imbolnavindu se, ceda locul de leader al partidului conservator lui Disraeli. Cam in acelasi timp, Gladstone deveni seful necontestat al partidului liberal, si cei doi barbati de stat, care de la caderea lui Peel fusesera totdeauna in opozitie unul fata de celalalt, intrara intr un conflict direct. Lupta dinAZtre Disraeli si Gladstone, in afara interesului sau uman, are o valoare exemplara pentru ca ilusAZtreaza importanta, pentru reusita regimului parlaAZmentar, a unui anumit prestigiu dramatic.

Daca rascoala reala a cetatenilor unei tari trebuie inloAZcuita prin revolutii in incinta Camerei, se impune insa ca bataliile oratorice sa fie la randul lor niste spectacole inaltatoare. Gratie talentelor - foarte diferite, dar amandoua remarcabile - ale lui Gladstone si Disraeli, luptele parlamentare de la Westminster fura timp de douazeci de ani lupte intre giganti. Se ciocneau doua filozofii si doua pozitii spirituale. De o parte gravitatea, seriozitaAZtea, virtutea constienta; de cealalta stralucirea, spiritul si, sub aparenta unei superficiale frivoliAZtati, o credinta nu mai putin vie decat aceea a lui Gladstone.

Acesta din urma credea in guvernarea de catre popor, voia sa primeasca de la popor inspiratiile sale si se declara gata pentru orice reforme ar dori poporul, chiar daca s ar atinge de cele mai vechi traditii ale Angliei. Disraeli credea in guvernarea pentru popor, in necesitatea de a mentine osatura tarii si nu admitea reforme decat in masura in care ele respectau anumite institutii esentiale legate de trasaturile permanente ale naturii umane. Aceste doua atitudini sunt bine simbolizate in imaginea lui Gladstone care doboara el insusi copaci la Hawarden si in cea a lui DisAZraeli care nu lasa, la Hughenden [2], sa se doboare nici un copac.

IV. Gladstone a fost prim ministru din 1868 pana in 1874, Disraeli din 1874 pana in 1880, si din nou Gladstone din 1880 pana in 1885. In timpul acestor optsprezece ani s au produs mari schimbari pe conAZtinent. Nici Disraeli, nici Gladstone nu stiusera sa vada ca "echilibrul puterii" avea sa fie distrus in Europa de o forta noua: Prusia. Palmerston toleAZrase sa se anexeze Schleswig Hodstein; Disraeli si Gladstone asistasera fara sa reactioneze la razboiul austro prusac, apoi la razboiul franco german, care consacrara hegemonia Prusiei si dusera la forAZmarea imperiului german. Rusia, la randul ei, deAZnunta tratatul de la Paris, cu care se incheiase razboiul din Crimeea, si isi reconstitui flota din Marea Neagra.

Si aici Gladstone se arata ingaduiAZtor. Dar concesiile constituie un mare pericol: ele deschid pofta si maresc indrazneala acelora carora li s au facut. Anglia parea amortita si cele mai slabe tari se gandeau ca de aici inainte puteau sa sacaie leul britanic fara a fi pedepsite. Cu vremea insa opinia publica incepu sa se manie din cauza acestei slabiciuni. Intr o piesa de teatru, Gladstone aparea primind o ambasada chineza care i pretinAZdea Scotia. Primul ministru reflecta si gasea trei raspunsuri posibile: sa cedeze imediat Scotia, sa astepte putin si sa sfarseasca prin a o ceda sau sa decida numirea unui arbitru. Publicul gasea satira destul de indreptatita.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.