Dispozitiile legii tarii in domeniul dreptului penal

3x puncte

categorie: Drept

nota: 9.90

nivel: Facultate

Erau considerate viclenie ridicarea impotriva dlui pentru a-l detrona, a-I lua locul sau a instala un alt domn.
Insusirea pe nedrept a banilor visteriei, fuga in tara straina pentru a unelti impotriva dlui. De asemenea, sustragerea sau distrugerea bn. domnesti, viclenia era pedepsita cu moartea si confiscarea averii. Bn confiscate erau daruite de domni boierilor credinciosi sau manastirilor[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Dispozitiile legii tarii in domeniul dreptului penal

Erau considerate viclenie ridicarea impotriva dlui pentru a-l detrona, a-I lua locul sau a instala un alt domn.
Insusirea pe nedrept a banilor visteriei, fuga in tara straina pentru a unelti impotriva dlui. De asemenea, sustragerea sau distrugerea bn. domnesti, viclenia era pedepsita cu moartea si confiscarea averii. Bn confiscate erau daruite de domni boierilor credinciosi sau manastirilor.

A 2-a fapte mare ostuhul consta in neascultarea poruncilor domnesti, aceasta fapte era pedepsita cu moartea, sau gloabe(amenda in vite). Era considerate tot ca ostuhul si neindeplinirea de catre taranii aserviti a indatoririlor fata de sptapanii feudali situatii in care pedeapsa era amenda minte(gloaba) sau bataia .A 3-a fapta mare omuciderea era pedepsita cu moartea, daca autorul nu era descoperit se aplica dusegubina asupra proprietarului locului unde s a petrecut fapta sau asupra satului daca locul faptei era pe teritoriu satului.

O alta categorie de fapte aspru pedepsite erau cele impotriva proprietatii. Astefel furtu conceput ca luarea pe ascuns a unui bun apartinand altei personoane, era pedepsit cu moartea prin spanzuratoare cand hotul era prins asupra faptului . furtul simplu adica furtul neflagrant era pedepsit cu amenzi si despagubiri.
A 4-a fapta mare talharia era considerata ca fiind furtul comis cu violenta cu sau prin patrunderea cu forta in casa. Talharia era pedepsita cu spanzuratoarea la locul faptei.

Potrivit legii tarii erau considerate fapte mici in primul rand lovirile( ucisaturi). Ele erau pedepsite cu amenzi. Daca lovirile au cauzat moartea victimei pedeapsa era moartea si confiscarea averii .
A 5-a fapta mare marturia mincinoasa, numita in legea tarii si " lb. stramba" era pedepsita cu amenzi si imbourarea( arderea cu fierul rosu pe fata)A 6-a fapta mare denuntarea calomnioasa numita in legea tarii" sudalma mare" era pedepsita cu pedeapsa ce s-ar fi aplicat celui denuntat daca denuntul ar fi fost intemeiat.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Drept

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.