Dispozitiile Legii Tarii cu privire la raspunderea colectiva

3x puncte

categorie: Drept

nota: 9.99

nivel: Facultate

Daca un taran nu isi putea plati cota parte de impozit , ori fugea din sat intrucat nu isi puteau plati birul , fapta mentionata in documentele vremii cu expresia " au dat bir cu fugitii" , cei ramasi in sat trebuiau sa plateasca si cota parte a acestora . Cei care plateau, aveau dreptul de a se dezpagubi din bunurile celor fugiti sau aflati in imposibilitate de a plati, iar daca satul nu platea c[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Dispozitiile Legii Tarii cu privire la raspunderea colectiva

Daca un taran nu isi putea plati cota parte de impozit , ori fugea din sat intrucat nu isi puteau plati birul , fapta mentionata in documentele vremii cu expresia " au dat bir cu fugitii" , cei ramasi in sat trebuiau sa plateasca si cota parte a acestora . Cei care plateau, aveau dreptul de a se dezpagubi din bunurile celor fugiti sau aflati in imposibilitate de a plati, iar daca satul nu platea cisla, urma sa fie aservit domnului tarii sau boierului care prelua plata acelei sume de bani , iar domnul tarii daruia satul unui boier credincios.

In materie penala, raspundera colectiva, constituia o urma indepartata a vechiului sistem denumit razbunarea sangelui . In epoca prestatala , daca un membru al gintii suferea o vatamare corporala, membrii gintii aveau obligatia sa ii vina in sprijin, pentru a razbuna victima .In procesul de tranzitie, catre societatea organizata in stat, dreptul de razbunare , putea fi rascumparat , prin plata unei sume de bani. Suma de bani era denumita "compozitiune voluntara"

O data cu aparitia statului, daca partile se intelegeau sa inlocuiasca dreptul de razbunare cu plata unei sume de bani, acea suma,era fixata de catre stat, ca o prima forma de manifestare a interventiei statului in solutionarea litigiilor. Suma fixata de catre stat,se numea " compozitiune legala" . Dupa intemeiere, potrivit legii tarii, solutionarea litigiilor, a fost preluata aproape integral de catre stat, care judeca si pedepsea pe infractor prin organele sale speializate. Totusi, obstea sateasca mai exercita unele din vechile sale atributii, astfel obstea a pastrat dreptul de a il depista pe infractor cu obligatia de a il preda organelor de stat pentru judecare si aplicarea pedepselor.

In legatura cu depistarea si predarea infractorului se puteau ivi 2 situatii dupa locul comiterii infractiunii.Astfel prima situatie era atunci cand infractiunea a fost comisa de un membru al obstei in hotarul obstei .Intr o asemenea situatie , daca infractorul era depistat si predat slujbasilor domnesti , obstea era scutita de orice raspundere penala. Daca infractorul nu era depistat , obstea sateasca raspundea, si platea o grea amenda penala, numita "dusegubina".Daca amenda nu putea fi platita , obstea urma sa fie aservita catre domn sau boierul care prelua plata amenzii.

A doua situatie, era atunci cand infractiunea era comisa in afara hotarului obstei , de o persoana straina de obste, dar care a patruns in hotarul obstei. Pana la hotarul obstei. Infractorul era urmarit de catre "gonitorii de urme". Acestia nu aveau dreptul sa patrunda in hotarul obstei ci numai dreptul de a da urma reprezentantilor obstei, aratandu-le locul prin care infractorul a patruns in hotarul obstei.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Drept

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.