Dispozitii generale conducatori autovehicule

5x puncte

categorie: Drept

nota: 9.93

nivel: Facultate

Programa de invatamant a unitatilor care organizeaza cursuri de pregatire, conform alin. (2), se elaboreaza de Ministerul Educatiei si Cercetarii si se avizeaza de catre Ministerul de Interne prin Inspectoratul General al Politiei Romane. (5) Categoriile de vehicule pentru care se elibereaza permise de conducere, precum si conditiile concrete de obtinere a acestora se stabilesc prin regulament. (6[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Dispozitii generale conducatori autovehicule

Programa de invatamant a unitatilor care organizeaza cursuri de pregatire, conform alin. (2), se elaboreaza de Ministerul Educatiei si Cercetarii si se avizeaza de catre Ministerul de Interne prin Inspectoratul General al Politiei Romane. (5) Categoriile de vehicule pentru care se elibereaza permise de conducere, precum si conditiile concrete de obtinere a acestora se stabilesc prin regulament. (6) Organizarea si desfasurarea cursurilor in vederea obtinerii permisului de conducere se fac in baza unei metodologii elaborate de catre Ministerul Lucrarilor Publice, Transporturilor si Locuintei impreuna cu Ministerul Educatiei si Cercetarii si Ministerul de Interne.

Art. 24 - (1) Permisul de conducere se obtine pe baza de examen si se elibereaza de autoritatea competenta. (2) Persoana care a fost condamnata prin hotarare judecatoreasca ramasa definitiva pentru o infractiune la regimul circulatiei pe drumurile publice sau de omor, lovire ori vatamare cauzatoare de moarte, vatamare corporala grava, talharie, ultraj sau furtul unui autovehicul poate fi admisa la examenul pentru obtinerea permisului de conducere sau a brevetului de conducator, in conditiile prevazute la art. 103 alin. (1) lit. a) si b).

(3) Permisul de conducere se anuleaza daca a fost obtinut cu incalcarea normelor legale sau prin mijloace frauduloase. Art. 25 - (1) Pentru conducatorii de autovehicule care au mai putin de un an practica in conducere se stabilesc reguli suplimentare de circulatie prin regulament. (2) Autovehiculele conduse de persoane care au mai putin de un an practica in conducere vor purta un semn distinctiv, in conditiile stabilite prin regulament. Art. 26 - (1) Persoanele care domiciliaza sau isi stabilesc domiciliul ori resedinta in Romania si sunt titulari ai permiselor de conducere obtinute in strainatate sunt obligate ca in termen de 90 de zile sa le preschimbe cu permise de conducere romanesti, in conditiile stabilite prin regulament.

(2) Termenul prevazut la alin. (1) se calculeaza: a) de la data intrarii acestora in tara, pentru persoanele care domiciliaza sau care au resedinta in Romania; b) de la data stabilirii domiciliului ori resedintei, pentru persoanele care isi stabilesc domiciliul ori resedinta in Romania. (3) In cazul titularilor permiselor de conducere obtinute intr-un stat care nu este membru al Conventiei internationale asupra circulatiei rutiere, incheiata la Viena la 8 noiembrie 1968, si care nu pot fi preschimbate in conformitate cu reglementarile legale, acestia se pot prezenta la examen pentru obtinerea dreptului de a conduce un autovehicul pe teritoriul Romaniei fara a urma in acest scop un curs de pregatire. (4)
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Drept

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.