Disparitia Cehoslovaciei 1939 si impactul asupra evolutiei relatiilor internationale din Europa Centrala

3x puncte

categorie: Istorie

nota: 7.96

nivel: Facultate

La insistențele Angliei, Franța reprezentată de Daladier, s-a lăsat convinsă să nesocotească prevederile tratatului și să nu acorde ajutor Cehoslovaciei. Fără sprijinul francez, cehii nu puteau spera nici la cel sovietic. În fața presiunii franco-engleze, președintele cehoslovac Bénès, trebuie să-și dea acordul la dezmembrarea propriei țări. La începutul lui septembrie 1938, guvernul ceh a recunos[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Disparitia Cehoslovaciei 1939 si impactul asupra evolutiei relatiilor internationale din Europa Centrala

La insistențele Angliei, Franța reprezentată de Daladier, s-a lăsat convinsă să nesocotească prevederile tratatului și să nu acorde ajutor Cehoslovaciei. Fără sprijinul francez, cehii nu puteau spera nici la cel sovietic. În fața presiunii franco-engleze, președintele cehoslovac Bénès, trebuie să-și dea acordul la dezmembrarea propriei țări. La începutul lui septembrie 1938, guvernul ceh a recunoscut autonomia locuitorilor de etnie germană din Sudet .

II. ACORDUL DE LA MÜNCHEN ȘI CONSECINȚELE SALE
La 29 septembrie 1938, reprenzentanții Germaniei (Hitler), Marii Britanii (Chamberlain), Italiei (Mussolini) și Franței (Daladier) – Cehoslovacia și U.R.S.S. nefiid invitate să ia parte, s-au întâlnit la Mûnchen, în Germania, pentru a discuta despre conflictul din regiunea sudetă. Șeful celui de al III-lea Reich duce aici o bătălie care era câștigată dinainte. În negocierile de la Mûnchen, cei patru lideri au convenit rapid asupra unei soluții simple. Ei i-au oferit lui Hitler tot ce-și dorea. Fûhrerul a acceptat în dar zona Sudeților, cu fortificațiile ei.

La Paris și la Londra, este iluzia păcii. La întoarcerea în capitalele lor, Daladier și Chamberlain au parte de o primire entuziastă, în timp ce Léon Blum denunță „lașa cedare”. În Franța, această ruptură împiedică constituirea unui consens împotriva Germaniei. De fapt, Muûchenul provoacă o repliere a sovieticilor, nemulțumiți de a fi fost lăsați deoparte. Franța s-a discreditat în ochii aliaților săi răsăriteni. Hitler este de atlfel foarte conștient de pierderea de prestigiu a Franței și de divergențele ce o opun unei Anglii gata să accepte faptul împlinit și a cărei alianță el încă mai speră să o obțină.

Pentru moment, opiniile occidentale se divizează în „mûncheneze” și „antimûncheneze” . Opoziția față de Mûnchen este totuși mai omogenă la Londra (în principal o grupare a conservatorilor condusă de Churchill, Eden, Duff, Cooper), decât la Paris unde ea regrupează o minoritate de extremă dreaptă (Henri de Kerilis), unii dintre socialiști și totalitatea comuniștilor.

U.R.S.S. este nemulțumită că a fost înlăturată de la tratativele pentru rezolvarea conflictului și îi bănuiește pe occidentali că au dirijat spre Est ambițiile hitleriste. Franța este discreditată în mod special în ochii aliaților săi din Europa Centrală, aflați acum la bunul plac al dictaturilor. Încercuită, dezmembrată, Cehoslovacia, care constituie pivotul sistemului francez de apărare, este amenințată cu o dispariție imediată. Hitler este încurajat în politica sa de agresiune, ca și conducătorii fasciști .

Acordul de la Mûnchen și consecințele sale au fost dezastruoase. În teritoriile ocupate, sute de mii de cehi și slovaci au rămas pradă terorii fasciste. Cehoslovacia a pierdut mai mult de o treime din suprafața și din populatia sa, frontierele stategice, precum și circa 40 % din industrie. Slăbită din punct de vedere economic și incapabilă fiind să se mai apere, țara a ajuns, inevitabil, în sfera de influență a Germaniei.

Lovitura de forță are loc la data de 15 martie 1939 și va pune capăt definitiv existenței Cehoslovaciei. În timp ce președintele Hacha, succesorul lui Bénès, vrea să se opună experienței autonomiste slovace, conduse de Monseniorul Tiszo,susținută de Germania, este convocat la Berlin și somat să accepte intervenția trupelor germane, care are loc în aceeași zi (15 martie 1939) în Boemia. În concluzie, Hitler se hotărăște să profite de dificultățile acestei țări și s-o desființeze definitiv. La mai puțin de șase luni de la Conferința de la Mûnchen, Germania a preluat controlul asupra întregului teritoriu ceh, sub pretextul preîntâmpinării unor tulburări politice .

III. CONCLUZII
În februarie 1938, Hitler a testat frontal marile puteri, prin ocuparea Austriei. A mers mai departe și a obligat la Mûnchen, în septembrie 1938, ca Chamberlain și Daladier, sa-i ofere pe tavă, regiunea sudetă. După ce a umilit Anglia și Franța, desființează după șase luni statul cehoslovac și sosește ca un erou de legendă în Praga. Își dă seama că își poate permite orice . Urmează campania împotriva Poloniei.
Alături de Slovacia, devenită prietenă a Germaniei, și în timp ce Ungaria aneŹxează și Rutenia subcarpatică, Hitler fondează un „protectorat al Boemiei și Moraviei”, veritabil satelit al Reichului. În plin elan, va mai obține pe 22 martie de la Lituania orașul Memel.
În acest timp, Mussolini, profitând de dinamica evenimentelor și nevoind să fie mai prejos, invadează pe neașteptate Albania pe 7 aprilie 1939. Confruntarea cu democrațiile părea inevitabilă.

Însă trezirea acestora la realitate se produce destul de târziu. Imediat după Muûchen, Franța și Marea Britanie speră încă să ajungă la un acord cu Hitler. Încă de pe 30 septembrie 1938, Chamberlain semnase cu Hitler o declarație de neagresiune, fără de altfel ca guvernul francez să fi fost informat.

Chiar și după violarea acordurilor de la Mûnchen de către Germania și a acordului mediteranean de către Italia, Franța și Marea Britanie nu se gândesc ca să răspundă prin forță. Francezii și englezii, prea târziu treziți, încearcă să stabilească un baraj diplomatic împotriva Reichului, promițând Statelor amenințate de agresiunea germană sau italiană (Polonia, Rorqânia, Grecia) ajutorul militar. Însă barajul împotriva lui Hitler este lipsit de soliditate. Belgia și Olanda, temându-se de represaliile germane, refuză garanțiile franco-engleze. Acestui „front european” îi lipsește mai ales sprijinul U.R.S.S. și S.U.A. .
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.