Disparitatile infraregionale in Oltenia

3x puncte

categorie: Geografie

nota: 9.77

nivel: Facultate

Aceasta dependenta de industria miniera cu consecintele sale sociale, este dovedita de existenta pe teritoriul judetului Gorj a tuturor celor 3 zone defavorizate din Oltenia, create in principalele zone de exploatare a carbunelui, unde procesul restructurarii a creat cele mai importante probleme sociale. Relieful regiunii este una din caracteristicile care diferentiaza judetele: daca Olt si Dolj a[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Disparitatile infraregionale in Oltenia

Aceasta dependenta de industria miniera cu consecintele sale sociale, este dovedita de existenta pe teritoriul judetului Gorj a tuturor celor 3 zone defavorizate din Oltenia, create in principalele zone de exploatare a carbunelui, unde procesul restructurarii a creat cele mai importante probleme sociale. Relieful regiunii este una din caracteristicile care diferentiaza judetele: daca Olt si Dolj au un relief dominat de campie, Gorj, Valcea si Mehedinti au un relief montan intr-un procent important.

Prin urmare turismul in cele trei judete, avand o infrastructura suficient dezvoltata si potential in zonele montane, ar putea atrage o parte importanta a locurilor de munca pierdute in industrie si sectorul minier. Turismul cultural si religios ar putea fi de asemenea dezvoltat regiunea beneficiind de o mostenire culturala importanta. Fluviul Dunarea, situat in partea de sud a judetelor Olt si Dolj, nu a reprezentat pana acum o sursa pentru crearea de locuri de munca in turism, infrastructura specifica in aceasta parte a regiunii fiind slab dezvoltata.

Judetele Gorj si Olt au o infrastructura relativ bine dezvoltata privind reteaua de transport rutier si cai ferate, sprijinind activitatea industriala a judetelor si care, impreuna cu facilitatile oferite de portul Corabia, creeaza oportunitati bune pentru exporturi pe cale fluviala. La nivelul anului 2003, judetul Olt se afla pe locul 1 in Romania in ceea ce priveste numarul de km de drumuri judetene si comunale modernizate. Judetul Dolj se situeaza pe ultimul loc in regiune in privinta densitatii drumurilor publice la 100 Kmp teritoriu si pe locul 3 in ceea ce priveste densitatea liniilor de cale ferata la 1000 Kmp teritoriu.

In ceea ce priveste retelele de utilitati, judetele Mehedinti si Dolj se situeaza pe ultimele locuri privind numarul oraselor si comunelor conectate le reteaua de gaz. Mehedinti este singurul judet din Romania fara nici o localitate conectata la reteaua de gaz. Pana la sfarsitul anului 2004, este planificata racordarea la retea a 8 comune si orase, in conformitate cu strategia de dezvoltare a Consiliului Judetean Mehedinti. Privind volumul de gaz natural distribuit, judetul Dolj se situeaza pe locul 3 ca volum total distribuit si pe primul loc privind gazul distribuit pentru uz casnic.

Aceasta situatie este determinata de volumul ridicat de gaz distribuit municipiului Craiova, aratand discrepanta uriasa intre capitala judetului si zona rurala, cea mai evidenta in judetul Dolj. Aceeasi situatie este prezenta si in privinta retelei de distributie a apei potabile: chiar daca judetul Dolj este pe penultimul loc in Romania ca numar de localitati conectate la reteaua de apa, inaintea judetului Giurgiu, simpla lungime a retelei il situeaza pe locul 28 in Romania si pe locul 2 in Oltenia, dupa Gorj. Dolj este al 4-lea judet in Romania si primul in Oltenia ca volum de apa potabila distribuita. Desigur, Craiova este beneficiarul aproape al intregii cantitati.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.