Dismorfofobia

5x puncte

categorie: Psihologie

nota: 10.00

nivel: Facultate

Referat despre Dismorfofobia
O altă caracteristică este dificultatea de a se relaxa și de a asculta. De multe ori, când vor să urmarească un film, să ia parte la o conversație, încep să se frământe pentru felul în care arată, simt nevoia să își verifice imaginea în oglindă, nu reușesc să stea pe loc. La fel de dificil este uneori și să doarmă, să participe la cursuri, să studieze, nu își po[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Dismorfofobia

Referat despre Dismorfofobia
O altă caracteristică este dificultatea de a se relaxa și de a asculta. De multe ori, când vor să urmarească un film, să ia parte la o conversație, încep să se frământe pentru felul în care arată, simt nevoia să își verifice imaginea în oglindă, nu reușesc să stea pe loc. La fel de dificil este uneori și să doarmă, să participe la cursuri, să studieze, nu își pot opri gândurile legate de diformitatea lor.

Majoritatea celor care au dismorfofobie sunt perfecționiști în multe domenii ale vieții lor. Dacă lucrurile nu sunt pe măsura așteptărilor lor, pot deveni foarte deprimați. Foarte mulți nu intră în competiție cu nimeni, aproape că îi sperie ideea de competiție.

Din diverse motive, ei se văd total diferiți de ceilalți oameni și cred că sunt judecați de ei după aceleași standarde după care se judecă ei înșiși, standarde foarte aspre.

O nevoie foarte puternic resimțită de către cei care suferă de TDC este aceea de reasigurare, pe care o cer în permanență prietenilor sau familiei. Ei întreabă, aproape pe oricine, despre felul în care arată și nu o fac o dată sau de două ori, ci încontinuu. Se pare că aceasta este o situație din care nu reușesc să iasă învingători niciodată. Indiferent de felul în care arată, dacă se simt de neacceptat, nu vor fi mulțumiți.

Ei cred că problema lor este de natură fizică 100% și chiar dacă admit la un moment dat că sunt doar victimele unei "urâțenii imaginare", se scutură imediat de această idee, într-o negare totală și spun "nu, poate alții suferă de TCD, eu sunt pur și simplu urât/ă!". Uneori, situația se poate înrăutăți foarte mult, în cazurile grave de TCD se poate ajunge la auto amputare sau sinucidere. Pentru majoritatea celor care suferă de TCD, gândurile suicidare sunt ceva obișnuit, iar o parte se sinucide.

Gândurile legate de amputare nu sunt nici ele neobișnuite, dar de obicei rămân doar niște idei care nu ajung să fie puse în practică. O parte dintre pacienți se duce frecvent la specialiști în chirurgie plastică și chiar trec printr-o serie de intervenții, dar care nu schimbă nimic.

Cauze ale apariției
Studiile ne arată că boala debutează de regulă în adolescență, în jurul vârstei de 17 ani, dar poate apărea și la adulții în vârstă, ca o îngrijorare legată de schimbarea aspectului lor din cauza îmbătrânirii. Unii specialiști consideră că dismorfofobia este un răspuns previzibil la anumite circumstanțe neobișnuite de viață. S-a constatat că există asemănări ale acestor circumstanțe la indivizii care suferă de tulburare dismorfică corporală (TDC) și, în același timp, deosebiri față de persoanele care nu suferă de TDC. Totuși, specialiștii susțin că fiecare caz este unic.

Există specialiști care consideră că printre factorii care duc la apariția acestei tulburări se află anumite circumstanțe externe trăite în perioada copilăriei care îl fac pe copil să se simtă altfel decât cei de vârsta sa. Acestea pot fi abuzuri ale părinților, neglijare din partea lor, mai pot fi diverse comportamente ale fraților, prietenilor, colegilor sau profesorilor care pot necăji copilul și îl pot transforma într-un proscris.

Un alt factor ar mai putea fi o traumă severă în urma căreia se declanșează o serie de sentimente profunde și dureroase pe care persoana nu le poate exprima, exterioriza. Această traumă este diferită de la persoană la persoană. Cele mai comune sunt de natură fizică, emotională, sau abuzuri sexuale, dar mai poate fi vorba și despre pierderea cuiva apropiat, accidente, diverse boli, etc. Sentimentele neplăcute vor fi acumulate și nu vor fi lăsate deloc să iasă la suprafață.

Poate că mulți dintre cei cu această problemă au avut interdicția de a își exprima sentimentele în copilărie, poate că alții au trăit într-un mediu în care nu au învățat niciodată că este normal să vorbești despre durere, despre suferință, sau au fost atât de copleșiți de traumele trăite și s-au simțit vinovați de ele, neputând să spună nimănui ce s-a întamplat.

Se presupune că o cauză a acestei tulburări ar putea fi și un dezechilibru al unor substanțe chimice din creier (neurotransmițători), cel mai probabil acest dezechilibru este transmis genetic de la persoane care suferă de tulburare obsesiv compulsivă sau alte tulburări anxioase și se datorează unei deficiențe în secreția de serotonină, care este produsă în cantitate mai mică decât cea normală.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Psihologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.