Discursul locuirii contemporane si imaginarul publicitar

7x puncte

categorie: Marketing

nota: 10.00

nivel: Facultate

"We architects are concerned with designing dwelling as architectural manifestation of space, structure and order, but we seem unable to touch upon the more subtle, emotional and difuse aspects of home. [..] The dwelling has its psyche and soul in addition to its formal and quantifiable qualities." Vorbind despre arhitectura, Juhani Pallasmaa aduce in discutie coordonatele prin care manifestarile[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Discursul locuirii contemporane si imaginarul publicitar

"We architects are concerned with designing dwelling as architectural manifestation of space, structure and order, but we seem unable to touch upon the more subtle, emotional and difuse aspects of home. [..] The dwelling has its psyche and soul in addition to its formal and quantifiable qualities." Vorbind despre arhitectura, Juhani Pallasmaa aduce in discutie coordonatele prin care manifestarile arhitecturii capata formal consistenta: structura si ordine, structura fizica si coerenta interioara, intr-un cuvant discursul cladirii, al constructiei; felul in care se integreaza entropic in cotidian si in coordonatele interioare ale celui care urmeaza sa o locuiasca.

Dar Pallasmaa ii adauga doua caracteristici umanizante: "psyhe" si "soul". Arhitectura isi are propriul sau suflet sau il imprumuta pe cel care o locuieste? Cred ca viata si sufletul arhitecturii depinde de viata sufletul celui care o creeaza in primul rand si apoi de viata si sufletul celui care o locuieste. De contextul generic in care prinde viata, social, politic, cultural. Istoria a demostrat ca aritectura poate la fel de periculoasa ca or arma. Poate deveni o arhitectura represiva, care mutileaza. Iar cuvintelor lui Pallasmaa i se opun remarcile lui G. M.

Cantacuzino vorbind despre arhitectura locuirii din spatiul romanesc modelat de comunism: "Proportiile sunt meschine si materialul mediocru. Se simte o totala lipsa de imaginatie si sensibilitate. [..] Dintr-o parte aceste constructii se pretind a fi strict utilitare. Dintr-alta parte ele vor sa se impuna" . Parerile enuntate mai sus apartin unor arhitecti care au trait experiente diferite. Dincolo de valoarea lor de adevar, important pentru intelegerea lor e punctul de referinta.

Arhitectura totalitara a incercat sa distruga acel psyche de care vorbeste Pallasmaa, acel suflet din prelungirea formelor si a calitatilor cuantificabile. Spatiulde locuit devine atunci anost lipsit de acea sensibilitate si strain in fata prezentei celui pe care il adaposteste. Am adunat impresii despre viata la bloc, pareri de "blocatar", pareri despre comunitatea celor care incep sa imprumute cate ceva din "calitatile' spatiului care ii ia in stapanire. Si discursul ar putea incepe de aici:
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Marketing

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.