Discurs, putere, ideologie - umanism si postmodernism

5x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.80

nivel: Facultate

Acestia sunt excentricii, pe care propria lor marginalizare i-a invatat ca artistii au intr-adevar un inerent statut politic: ganditi-va la scena din Rusinea, de Rushdie,in care naratorul vizioneaza o punere in scena a piesei lui Georg Buchner, Danton's Death (Moartea luiDanton), intr-o sala aproape goala: "Politica goleste salile de spectacol in vechiul oras al Londrei" (9183, 240). Totusi, musaf[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Discurs, putere, ideologie - umanism si postmodernism

Acestia sunt excentricii, pe care propria lor marginalizare i-a invatat ca artistii au intr-adevar un inerent statut politic: ganditi-va la scena din Rusinea, de Rushdie,in care naratorul vizioneaza o punere in scena a piesei lui Georg Buchner, Danton's Death (Moartea luiDanton), intr-o sala aproape goala: "Politica goleste salile de spectacol in vechiul oras al Londrei" (9183, 240). Totusi, musafirii sai, vizitatori din Pakistan, se bucura ca se afla intr-o tara in care asemenea piese pot fi jucate efectiv.

Ei relateaza povestea cenzurii militare de acasa, care a impiedicat punerea in scena a lui Iulius Cezar deoarece infatisa asasinarea unui sef de stat - pana cand un diplomat britanic a fost convins sa il joace pe Cezar si piesa lui Shakespeare a putut fi astfel reAZceptata ca o chemare patriotica la rasturnarea imperialisAZmului.Genul romanesc in particular a devenit campul de lupta pentru mare parte din afirmarile - si contestarile - opiniilor liberal umaniste cu privire la statutul si identitatea artei.

Analiza lui Ian Wats (deja ideologica) a ascensiunii romaAZnului englez, de pilda, a fost si mai mult politizata in ultima vreme prin acele lecturi ale romanului in lumina conAZceptelor de clasa si, bineinteles, gen. Lennard Davis a aratat ca teoria predominanta a romanului la inceputurile sale (ca moral si conservator) trebuie sa fie perceputa prin contrast cu realitatea formei insesi (ca ambigua moral si ambivaAZlenta, radicala si totodata conservatoare) (1980, 113).

Aceasta ar sugera ca paradoxurile postmoderne ale metafictiunii istoriografice sunt probabil inerente romanuAZlui ca gen - asa cum il defineste Davis, ca discurs duplicitar care intrupeaza ambiguu functii politice si morale opuse. Asta inseamna a afirma ca romanul este potential periculos nu doar pentru ca e o reactie impotriva oprimarii sociale, ci si pentru ca, in acelasi timp, actioneaza in sensul autorizarii acelei puteri opresive (117). Ce face fictiunea postmoderna, totusi, este sa inverseze acest dublu proces: instaleaza puAZterea, dar apoi o contesta.

Cu toate acestea insa, dupliciAZtatea contradictorie ramane.
Istoria literara a romanului este inseparabila de aceea a realismului. Astazi multi vor sa sustina ca realismul a esuat ca metoda de reprezentare romanesca, intrucat viata din zilele noastre este extrem de oribila sau absurda. Desigur ca Dickens a vazut Londra secolului al XIX-lea ca absurda si mplina de orori, dar a utilizat realismul ca modalitate de orAZdonare si intelegere a ceea ce a vazut si de a crea astfel ceea ce noi am citit.

Aceasta functie a realismului este cea pe care am ajuns sa o punem in discutie azi, prin constientizarea (si constientizarea limitelor) impulsurilor noastre structurante si a relatiei lor cu ordinea sociala. Gerald Graff a legat candAZva proclamarea de catre Eliot a atrofierii realismului fictional (in randurile sale despre Ulise al lui Joyce) cu sfarsitul "conceptiei despre lume a individualismului burghez libeAZral, cu credinta sa optimista in progres si in inteligibilitatea rationala a experientei" (1975, 306).
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.