Discurs despre istorie rostit la decernarea solemna a premiilor Liceului Janson-de-Sailly

3x puncte

categorie: Istorie

nota: 10.00

nivel: Facultate

Vizita odata incheiata, ei s-au retras cu pasi mici, condusi pana la usa de o doamna in varsta; doamna Degas s-a oprit dintr-o data, deosebit de emotionata. Dand drumul mainii fiului sau, ea a aratat spre portreAZtele lui Robespierre, Couthon, Saint-Just, pe care tocAZmai le vazuse pe peretii anticamerei si nu s-a putut abtine sa strige cu oroare: "Cum!..., Mai pastrati aici figurile acestor monst[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Discurs despre istorie rostit la decernarea solemna a premiilor Liceului Janson-de-Sailly

Vizita odata incheiata, ei s-au retras cu pasi mici, condusi pana la usa de o doamna in varsta; doamna Degas s-a oprit dintr-o data, deosebit de emotionata. Dand drumul mainii fiului sau, ea a aratat spre portreAZtele lui Robespierre, Couthon, Saint-Just, pe care tocAZmai le vazuse pe peretii anticamerei si nu s-a putut abtine sa strige cu oroare: "Cum!..., Mai pastrati aici figurile acestor monstri?" - "Taci, Celestine! raspunse cu ardoare Doamna Le Bas, Taci... au fost niste sfinti!"

Iata, dragi tineri, un alt exemplu referitor la ceea ce ne spunea Dl Lanson. Profesorul vostru, in putine cuvinte, v-a facut din nou prezent si evident contrastul dintre sentimentele catorva istorici de prim rang fata de oamenii si evenimentele Revolutiei franceze. V-a aratat cum acesti cunoscatori ai terorii se intelegeau intre ei tot asa cum Danton se intelegea cu Robespierre - desi cu consecinte mai putin riguroase. Nu spun ca miscarile sufletului nu sunt absolute, in cazul scriitoAZrilor, precum acelea ale oamenilor de actiune; asta inseamna insa ca, in vremuri normale, ghilotina, din fericire, nu este la dispozitia istoricilor.

Totusi, nu o sa va ascund deloc faptul ca, daca sensul adanc al disputelor speculative si al polemicilor chiar literare ar fi cautat si urmarit in inimi printr-o analiza asidua, fara indoiala ca s-ar descoperi, la temeAZlia parerilor si a tezelor noastre favorite, nu stiu ce prinAZcipiu al deciziilor implacabile, nu stiu ce tainica si oarba vointa de a avea dreptate prin exterminarea adAZversarului. Convingerile sunt naiv si tainic ucigatoare.

Ati vazut deci, prin alaturarea citatelor si a forAZmulelor precise, cum spirite diferite, pornind de la aceAZleasi date, exercitandu-si asupra acelorasi documente virtutile critice si talentul lor de organizare imaginaAZtiva - si de altfel animati (sper) de o aceeasi dorinta de a ajunge la adevar -, se despart totusi, se opun, se resping, aproape tot asa de violent ca actiunile poAZlitice.

Istorici sau partizani, oameni de studiu sau oaAZmeni de actiune, devin, pe jumatate constient, pe ju-matate inconstient, nesfarsit de sensibili la unele fapte sau la anumite trasaturi - perfect insensibili la Eseuri aproape politice, altele, care le stanjenesc sau le ruineaza tezele; si nici gradul de cultura al acestor spirite, nici temeinicia sau plenitudinea stiintei lor nici macar loialitatea, sau pro-funzimea nu par sa aiba vreo influenta asupra a ceea ce putem numi puterea lor de conflict istoric.

Ca o ascultam pe Doamna Degas sau pe Doamna Le Bas, ori pe nobilul, purul si oarecum severul Joseph de Maistre; sau pe marele si arzatorul Michelet; sau pe Taine, sau pe Tocqueville, sau pe domnul Aulard sau pe domnul Mathiez -, tot atatea persoane, tot atatea certitudini; tot atatea priviri, tot atatea lecturi ale texAZtelor. Fiecare istoric al epocii tragice ne ofera un alt cap taiat care este obiectul preferintelor sale.

Ce altceva mai remarcabil decat faptul ca astfel de dezacorduri persista, in ciuda cantitatii si a calitatii muncii depuse in slujba acelorasi vestigii ale trecutului; si ca se acuza chiar, si ca spiritele se indarjesc din ce in ce mai mult si se despart reciproc, prin chiar munca aceasta care trebuia sa le conduca la o judecata identica?

In zadar s-a vrut amplificarea efortului, in zadar s-au schimbat modelele, s-a largit sau s-a restrans campul studiului, s-au analizat lucrurile din perspectiva indepartata ori s-a patruns in structura fina a unei epocii, s-au scormonit arhivele, actele de familie, hartiile personale, ziarele timpului, deciziile municipale; aceste diverse dezvoltari nu converg si din ele nu rezulta niciodata decat o evidenta, si anume imposibilitatea de a desparti observatorul de lucrul observat si istoria de istoric.

Exista totusi puncte asupra carora toata lumea este de acord. Exista in fiecare carte de istorie anumite propozitii asupra carora actorii, martorii, istoricii si partidele sunt de acord. Sunt intamplari fericite adevaAZrate accidente; si tocmai ansamblul acestor accidente, al acestor exceptii remarcabile constituie partea de necontestat a cunoasterii trecutului. Aceste acorduri accidentale, aceste coincidente de consimtamant defiAZnesc "faptele istorice", insa nu in intregime.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.