Discriminarea la locul de munca

5x puncte

categorie: Psihologie

nota: 7.73

nivel: Facultate

Discriminarea la locul de munca
Sa fim noi insene si sa ne punem permanent in valoare—acesta este gandul care ar trebui sa ne insoteasca permanent. Se zice ca oamenii intelepti pastreaza sfaturile pentru ei. Dar acestea nu sunt sfaturi, ci adevaruri, constatari de fapt. Sunt pasi necesari pentru multe dintre noi.

Discriminarea la locul de munca
Daca exemplul lui[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Discriminarea la locul de munca

Discriminarea la locul de munca
Sa fim noi insene si sa ne punem permanent in valoare—acesta este gandul care ar trebui sa ne insoteasca permanent. Se zice ca oamenii intelepti pastreaza sfaturile pentru ei. Dar acestea nu sunt sfaturi, ci adevaruri, constatari de fapt. Sunt pasi necesari pentru multe dintre noi.

Discriminarea la locul de munca
Daca exemplul lui Carmen Kass nu va convinge sau daca il considerati un caz izolat, foarte multa lume va poate asigura ca nu e asa. In orice moment, cu putin noroc, cu cineva acolo sus care sa ne iubeasca si cu multa hotarare oricare dintre noi poate sa isi propuna si sa realizeze ceea ce isi doreste. Femei ca ea si ca multe altele ne arata la tot pasul ca sexul frumos este de fapt si sexul tare.
Femeile sunt tratate altfel decat barbatii la locul de munca

Discriminarea la locul de munca
Poate ca nu se intampla peste tot si in orice situatie, dar este insa adevarat ca in majoritatea cazurilor femeile sunt defavorizate atunci cand este vorba de gasirea unui loc de munca bine platit, de asumarea de responsabilitati si de dezvoltarea profesionala.

De exemplu, prima mea experienta in ceea ce priveste angajarea: terminand o facultate umanista si neavand prea clar in cap de unde sa incep ca sa gasesc un loc de munca care sa imi si placa m-am gandit sa vorbesc cu coordonatorul lucrarii mele de diploma care era recunoscut pentru faptul ca ajutase mai multi studenti.

Vorbim despre lucrare, despre facultate in general, si, in timp ce ma gandeam cum sa deschid discutia despre ceea ce ma framanta pe mine, il aud povestind despre un alt profesor, cu repros, ca isi pierde timpul dand sfaturi “tinerelor naive”. Normal ca mi-a pierit orice chef sa mai continui sa vorbesc despre ceea ce ma procupa. Si atunci mi-am dat seama: este adevarat ca ajutase pe multa lume, dar numai studenti, nu si studente.

Si asa am intrat in campul muncii cu doua dezavantaje: naivitatea si sexul. Daca s-ar opri numai la sansele oferite la inceput ar mai fi cum ar mai fi, dar pe masura ce capeti experienta si incredere si vrei sa te dezvolti observi ca tratamentul diferit persista.

Si nu vorbesc numai de firmele micute care nu au nici o politica de personal, ci si de companiile straine care vor sa impuna in Romania un anumit mod de a face afaceri. Desi acestea vor sa construiasca o relatie de parteneriat intre angajatii de sexe diferite apar deseori obstacole.


Probleme de care se lovesc femeile:
Nu sunt bagate in seama.
Nu este vorba de faptul ca barbatii nu s-ar lovi de aceasta problema, ci de motivul din care apare. O femeie nu este bagata in seama pentru simplul fapt ca apartine acestui sex. Scenariul clasic este cel al unei sedinte in care o femeie are o obiectie sau ridica o problema. Aceasta este ignorata, daca insa mai tarziu in timpul intalnirii un barbat o aduce in discutie toata lumea ii acorda atentie si incearca sa isi spuna punctul de vedere. Cercetarile arata ca nu numai la noi femeile sunt intrerupte sau ignorate in public mai mult decat barbatii, ci este o problema care apare si la companiile din alte tari.

Sunt permanent testate.
Daca o femeie si un barbat se duc la o intalnire impreuna, amandoi reprezentand aceeasi companie imediat se presupune ca barbatul are o functie mai inalta si ca femeia are rolul de asistent. Chiar si cand se afla ca nu aceasta este situatia problemele nu inceteaza. Barbatii se intreaba cum a ajuns intr-un post superior si incep sa o testeze sa vada daca chiar merita pozitia respectiva.

Aspect si comportament
Dupa ce au trecut prin mai multe experiente neplacute, sau poate doar obositoare, unele femei incep sa se gandeasca daca schimbarea aspectului si a comportamentului nu ar fi un mod de a scapa de acestea. Poate ar fi mai bine sa semene mai mult a barbati decat a femei ca sa se poata dezvolta linistite profesional. Acest lucru are efecte negative atat pentru barbati cat si pentru femei, care vazand la ce trebuie sa renunti pentru a ajunge in frunte isi pierd interesul.

Sunt excluse, ocolite
Parteneriatele in afaceri nu se construiesc numai la intalnirile oficiale. Ele se consolideaza mai ales prin intalniri informale la anumite evenimente sau locuri de destindere. Fmeile se simt excluse de la acestea si au mai putine sanse de a discuta si de a invata lucruri noi de la alti oameni.


Si barbatii au dificultati in crearea unei relatii de incredere, de parteneriat.Au probleme atunci cand vor sa sustina femeile.
Au probleme intrucat nici femeile nu acorda foarte mult suport altor femei. Poate ca unii clienti cer ca relatia sa fie intretinuta din partea companiei de catre un barbat si nu de catre o femeie. Se gandeste ca investeste mult intr-o femeie pentru a o forma si aceasta este posibil sa renunte in momentul in care are o familie sau copii.

Comunicarea
Barbatii gasesc ca este mult mai dificil sa comunice cu o femeie. Aceasta intelege diferit ceea ce ii spune si reactioneaza imprevizibil. Barbatii se gandesc adeseori atat de mult la cum sa abordeze o problema cu o femeie incat se pierde toata spontaneitatea.

Unii barbati accepta situatia asa cum este, altii isi dau seama ca ceva este in neregula: asa cum au incredere in femei in pentru deciziile si aspectele importante din viata lor, tot asa ar trebui sa se poata baza si pe femeile cu care lucreaza impreuna.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Psihologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.