Discriminarea femeii de-a lungul timpului

3x puncte

categorie: Psihologie

nota: 9.49

nivel: Facultate

In Evul Mediu timpuriu, in Apus, era statuata oficial monogamia insa, in mod practic, domnea poligamia. Numai sotiile oficiale se
bucurau de toate drepturile, femeia era ocrotita, insa numai cu conditia de a fi fecioara, virginitatea constituind garantia ca toti copiii pe care ii va naste vor fi ai sotului.

Femeia celta avea drepturi egale, din punct de vedere juridic, cu bar[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Discriminarea femeii de-a lungul timpului

In Evul Mediu timpuriu, in Apus, era statuata oficial monogamia insa, in mod practic, domnea poligamia. Numai sotiile oficiale se
bucurau de toate drepturile, femeia era ocrotita, insa numai cu conditia de a fi fecioara, virginitatea constituind garantia ca toti copiii pe care ii va naste vor fi ai sotului.

Femeia celta avea drepturi egale, din punct de vedere juridic, cu barbatul. In Irlanda, femeia putea sa dispuna liber de zestrea ei, iar casatoria era liber consimtita. De o situatie asemanatoare se bucura si femeia din Galia sau Islanda. Si totusi, epoca medievala impune un nou tip de relatie barbat - femeie. Trubadurii si cavalerii sec. XI - XIV impun modelul "iubirii cavaleresti".

In ceea ce priveste situatia femeilor de conditie modesta, nu putine erau cazurile in care fetele, la fel ca si baietii, erau indrumate spre o meserie si, la fel ca acestia, erau trimise sa lucreze ca ucenice inca
de la o varsta frageda. Multe femei traiau exclusiv din propriul salariu, intotdeauna mai mic decat al barbatului, la o munca egala. O solutie de subzistenta le oferea casatoria.

Miscarea de emancipare a femeii incepe cu timiditate abia in sec. XVIII, odata cu raspandirea ideilor de libertate si egalitate ale filosofilor iluministi. In perioada sec. XVI-XVIII, femeia maritata traia intr-o stricta izolare casnica. Casatoriile se incheiau numai in cadrul aceluiasi cerc social, pretutindeni domnind spiritul de casta. Fetele, a caror educatie spirituala era aproape inexistenta, erau crescute in cea mai riguroasa izolare casnica. Intreaga bucurie de viata era inabusita sub o puzderie de reguli de conduita care ucideau spiritul.

Renasterea a adus cu sine spiritul ateismului, spirit care domina perioada iluminista. In Franta numerosi scriitori precum Montesquieu, Diderot, Condorcet, cereau ca femeia sa fie educata si eliberata de sub tutela masculina, chiar sa aiba dreptul de a participa la viata politica a natiunii. Codul civil preciza ca sotia datoreaza ascultare
sotului, de drepturi civile bucurandu-se numai femeia nemaritata.

Femeia maritata era considerata o proprietate a barbatului, alaturi de celelalte bunuri materiale. Miscarea de emancipare a femeii avea sa renasca in sec. XIX in Scandinavia, Finlanda, tarile anglo-saxone, tari cu traditie germanica, mai ferite de influenta misogina, orientala si mediteraneana. Astfel, Suedia in 1863 a acordat femeilor dreptul de vot
pentru alegerile comunale; Finlanda i-a urmat in 1906 si Norvegia in 1907.

In 1915 danezele au obtinut un statut politic complet, iar suedezele in 1921. In America femeile duceau o batalie asemanatoare cu cea a femeilor din Europa. Miscarea feminista americana a inceput alaturi de miscarea antisclavagista, odata cu razboiul de secesiune. In Anglia, prima petitie feminista prezentata de Mary Smith in Camera Comunelor
dateaza din 1832.

Ca recompensa pentru serviciile aduse in timpul razboiului, in 1918 englezoaicele obtin dreptul de sufragiu, iar in 1928, dreptul de sufragiu universal. In Franta, abia in 1945, li s-a acordat in sfarsit, drept de vot femeilor. In Romania, pana in 1865, cand a intrat in vigoare noul cod civil, erau in vigoare legiuirile Calimach (1817) si Caragea (1818), cu prevederi opuse egalizarii in drepturi a sexelor.

Femeile nu aveau dreptul la slujbe publice, functii politice, aveau insa dreptul de a dispune de averea lor (deosebita de zestre). Cele doua coduri prevedeau privilegiul masculinitatii la mostenire. Spre jumatatea secolului XIX situatia majoritatii femeilor se contura astfel: inegalitate civila si dependenta economica fata de barbat, instruire ineficienta, inaccesibilitate in numeroase profesii, precum si totala neparticipare oficiala la viata politica.

Multe femei au participat activ la revolutia din 1848, insa, ideea participarii la viata politica si cea a dreptului de vot pentru femei, erau refuzate categoric. Primele asociatii ale femeilor au fost intemeiate in anii `40 si `50 ai secolului XIX.

Momentan, cea mai mare influenta asupra diferentelor din cursului vietii vin de la modul cum societatea percepe diferentele sexuale, cu intelesuri la scara generala, prin construirea sociala a genului. Virtual oricarei societati, conceptul genului determina tipul activitatilor considerate potrivite pentru ca indivizii sa performeze.

Barbatii poseda anumite atribute, pot fi superiori in anumite domenii, pot fi mai potriviti sa functioneze in anumite situatii sociale si organizatii mai bine decat femeile, si vice-versa. Istoric si in viata contemporana a celor mai multe culturi din lumea intreaga, barbatii au mai multa putere si privilegiu - atat publica cat si privata - decat femeile.

Cursurile vietii sunt de asemenea, profund afectate de alte conditii decat genul, incluzand clasa, rasa, orientarea sexuala si abilitatea psihica.Patriarhia este termenul general folosit pentru a descrie o societate in care este o distributie inegala de putere si privilegiu
intre barbati si femei.

Continua sa fie inegalitati intre tratamentul barbatilor si femeilor in societate. In viata contemporana, aceste inegalitati sunt mai putin bazate pe doctrine oficiale si mai mult pe atitudinile neoficiale si valorile despre o viata buna pentru barbati si femei.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Psihologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.