Discriminare pe piata muncii

3x puncte

categorie: Economie

nota: 9.88

nivel: Facultate

Cercetarile efectuate au identificat existenta mai multor tipuri de discriminare. In general, este operata distinctia intre discriminarea directa si cea indirecta (Michaela Banton, 1998). Primul tip apare atunci cand tratamentul diferentiat este generat in mod intentionat, in timp ce cel de-al doilea tip apare atunci cand acest tratament are la baza o decizie inechitabila luata anterior. De exempl[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Discriminare pe piata muncii

Cercetarile efectuate au identificat existenta mai multor tipuri de discriminare. In general, este operata distinctia intre discriminarea directa si cea indirecta (Michaela Banton, 1998). Primul tip apare atunci cand tratamentul diferentiat este generat in mod intentionat, in timp ce cel de-al doilea tip apare atunci cand acest tratament are la baza o decizie inechitabila luata anterior. De exemplu, discriminarea directa este prezenta atunci cand doua persoane avand pregatire egala si o slujba similara sunt platite in mod diferentiat datorita faptului ca una dintre acestea apartine unui anumit grup etnic.

Discriminarea indirecta apare atunci cand cele doua persoane sunt platite in mod diferit deoarece au fost angajate in pozitii diferite desi aveau aceeasi pregatire. Kirshna Mallick (1995) propune alte doua tipologii, avand la baza distinctia intre discriminarea intentionata si constienta si cea neintentionata, precum si intre discriminarea practicata de indivizi si grupuri si cea practicata de institutii.

1.2 DISCRIMINAREA - conceptie economica
In acceptiunea economica, discriminarea se refera in general la diferentierile care apar intre lucratorii care au aceeasi productivitate, care sunt in imposibilitatea de intrare pe piata muncii sau de a ocupa un anumit loc de munca, numai din cauza unor caracteristici care nu au legatura cu pregatirea individului (ca, de exemplu, sexul sau rasa).

Asa cum apreciaza Milton Friedman (1995) exista reale probleme in definirea si interpretarea discriminarii. Un om care practica discriminarea plateste pretul atitudinii sale. Este foarte greu sa vezi ca discriminarea poate avea orice alta semnificatie, ca este o chestiune de gust al unora, pe care altii nu-l impartasesc.
G.A.Cole (1990) defineste discriminarea ca fiind " practica ilegala de a trata mai putin favorabil pe unii indivizi in comparatie cu altii din cauza ca sunt diferiti ca sex, rasa, religie, etc".
Pentru Malcom Payne (1997) discriminarea " inseamna sa identifici indivizi si grupuri cu anumite caracteristici si sa-i tratezi mai putin bine decat oamenii sau grupurile cu caracteristici conventional evaluate ".

La S.Chelcea (1981) aspectul legal sau practica nu apar atat de necesare in definirea discriminarii care se prezinta mai degraba ca " tratament diferentiat favorabil sau nefavorabil al indivizilor care au aceleasi calitati, dar apartin anumitor grupuri sociale, etnice sau religioase ".La intrebarea " ce este discriminarea?" Michael Banton propune urmatoarea definitie: " tratament diferentiat pe temeiul sexului, religiei, originii etnice, etc." (1998), ce functioneaza mai degraba ca o definitie orientativa, decat ca o expresie a esentei discriminarii.

In incercarea de a aborda problematica discriminarii s-a eliminat pe cat posibil prezentarea unor argumente si contraargumente morale si general filosofice asupra legitimitatii sau lipsei de legitimitate a discriminarii si s-a subscris la o definitie pur obiectiva a discriminarii. M. Banton (1998):"cel mai bine este ca discriminarea sa fie definita obiectiv, ca tratament diferentiat, si sa se cerceteze separat daca ea este ilegala sau morala."

Discriminarea pe piata fortei de munca poate aparea si "inainte de a intra pe piata muncii" si in acest caz vorbim de prediscriminare, astfel ca sansele de dezvoltare personal ale unui individ nu depind de aptitudinile sale. In acest caz vorbim de inegalitatea de sanse, care se datoreaza mediului social din care provine fiecare individ.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.