Directiile de Imbunatatire a Protectiei

3x puncte

categorie: Management

nota: 9.89

nivel: Facultate

Una din trasaturile esentiale ale societatii romanesti contemporane o constituie grija fata de om in toate domeniile lui de manifestare. In acest scop statul ia un complex de masuri privind ocrotirea sanatatii populatiei, pentru reglementarea timpului de munca si de odihna, pentru protectia muncii, pentru asigurarea unei batraneti fara griji materiale, acelora care au desfasurat munca profesionala[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Directiile de Imbunatatire a Protectiei

Una din trasaturile esentiale ale societatii romanesti contemporane o constituie grija fata de om in toate domeniile lui de manifestare. In acest scop statul ia un complex de masuri privind ocrotirea sanatatii populatiei, pentru reglementarea timpului de munca si de odihna, pentru protectia muncii, pentru asigurarea unei batraneti fara griji materiale, acelora care au desfasurat munca profesionala timp indelungat. Protectia muncii este reglementata in Constitutia Romaniei ca o importanta problema de stat care antreneaza preocupari si raspunderi multilaterale si la toate nivelurile din partea celor care organizeaza si conduc activitatea productive.

Protectia muncii face parte integranta din procesul de munca si are scop asigurarea celor mai bune conditii de munca, prevenirea accidentelor de munca si a imbolnavirilor profesionale.
Codul muncii contine prevederi potrivit carora "protectia muncii se va asigura inca in faza de proiectare a obiectivelor de realizare si a investitiilor precum si la introducerea de noi procese tehnologice, corespunzator nivelului stiintei si tehnicii moderne.
Unitatile noi sau reutilate nu-si pot incepe activitatea total sau partial, decat cu autorizarea prealabila a organelor de protectie a muncii si a organelor sanitare.

Protectia muncii constituie un ansamblu de activitati institutionalizate avand ca scop asigurarea celor mai bune conditii in desfasurarea procesului de munca, apararea vietii, integritatii corporale si sanatatii salariatilor si al altor persoane participante la procesul de munca. Activitatea de protectie a muncii asigura aplicarea cererilor ergonomice pentru imbunatatirea conditiilor de munca si pentru reducerea efortului fizic, precum si masuri adecvate pentru munca femeilor si a tinerilor.

Prevederile prezentei legi se aplica tuturor persoanelor juridice si fizice la care activitatea se desfasoara cu personaj angajat pe baza de contract individual de munca sau in alte conditii prevazute de lege.
Normele de protectie a muncii se aplica salariatilor, membrilor cooperatori, persoanelor angajate cu conventii civile, elevilor si studentilor in perioada efectuarii practicii profesionale. Ministerul Muncii si Protectiei Sociale si Ministerul Sanatatii, prin organele lor de specialitatea centrale si teritoriale, organizeaza, coordoneaza si controleaza activitatea de protectie a muncii.

Contractele colective de munca ce se incheie la nivelul unitatilor, grupurilor de unitati, ramurilor de activitate, precum si la nivel national vor cuprinde obligatoriu clauze referitoare la protectia muncii, in conformitate cu prevederile prezentei legi, a caror aplicare sa asigure prevenirea accidentelor de munca si a bolilor profesionale.
In regulamentele privind organizarea si functionarea persoanelor juridice vor fi stabilite obligatii si raspunderi in domeniul protectiei muncii.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Management

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.