Directia politici educationale

3x puncte

categorie: Drept

nota: 9.52

nivel: Facultate

Se impune sa subliniem faptul ca proiectul pilot din cele 50 de unitati de invatamant, asa cum a fost el definit [3], nu are ca obiectiv testarea unei formule de finantare per elev. Pentru a testa formula, sunt necesare simulari la nivel national si, mai mult decat atat, esantionul de 50 de scoli pilot nu este reprezentativ pentru a trage concluzii privind viitorul formulei per elev din Romania (n[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Directia politici educationale

Se impune sa subliniem faptul ca proiectul pilot din cele 50 de unitati de invatamant, asa cum a fost el definit [3], nu are ca obiectiv testarea unei formule de finantare per elev. Pentru a testa formula, sunt necesare simulari la nivel national si, mai mult decat atat, esantionul de 50 de scoli pilot nu este reprezentativ pentru a trage concluzii privind viitorul formulei per elev din Romania (nu cuprinde unitati de invatamant special, are numai o gradinita cu program normal, un singur liceu de arta, un singur liceu teologic).

De asemenea, formula de finantare asupra careia se va decide si care va fi simulata nu va putea fi extinsa la nivel national, pentru ca reprezinta costurile medii istorice a doar 50 de unitati de invatamant. Principalul scop al proiectului pilot a fost acela de a acorda scolilor un nivel semnificativ de autonomie financiara, in pregatirea, adoptarea, executia si amendarea propriilor bugete calculate pe baza unui cost per elev, lucru care poate fi realizat si fara schimbarea sau exceptarea de la legile privind finantarea scolilor [4].

Astfel, pilotul testeaza modul in care noile structuri administrative, Consiliul de Administratie si managerul scolii functioneaza in practica in conditiile unei autonomii financiare. Din cauza scopurilor proiectului pilot, asa cum a fost subliniat mai sus, principala cerinta aplicata formulei va fi aceea de a mentine bugetele scolilor aproximativ la acelasi nivel ca in trecut. Intr-adevar, orice schimbare majora in alocarea bugetara pentru scolile pilot va produce schimbari in activitatile lor si va face imposibila dezbaterea problemelor enuntate mai sus.

Concluziile pilotului vor fi folosite pentru a calibra procesul de descentralizare a invatamantului, prin adaptarea legislatiei si a normelor metodologice care guverneaza administrarea scolii si finantarea acestora.Tocmai pentru a indeplini cerinta de stabilitate a finantarii si pentru putea monitoriza diferitele aspecte administrative ale scolii, consideram ca formula per elev pornind de la costurile medii istorice este cea mai potrivita abordare pentru acest program pilot. In acest sens, DPE este in posesia unei formule de calcul per elev, care, aplicata anului 2007 ar fi adus scolilor un buget asemanator bugetului pe care scolile il executa in prezent..

Elementele de la care am pornit pentru a calcula formula sunt reprezentate de bugetul de stat 2006 si 2007 (sume defalcate pentru cheltuielile de personal, bugetul local - cheltuieli pentru invatamant) platile efectuate de scoli in 2006 din veniturile de la bugetul local (cheltuieli de personal, cheltuieli materiale si burse), exceptand cheltuielile de capital, acolo unde exista, numarul de elevi 2005-2006 si 2006-2007 si pragurile de amortizare.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Drept

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.