Directia judeteana Covasna a Arhivelor Nationale

1x punct

categorie: Istorie

nota: 9.69

nivel: Facultate

In primele doua decenii de activitate, preocuparea de baza a constat in prelucrarea materialului arhivistic in conditiile legislatiei din acea etapa, in special de la unitatile administrative (raion, primarii, comune), de cultura, de invatamant, din justitie, precum si de la unele unitati economice. De asemenea, unele fonduri si colectii au fost preluate prin transfer de la Muzeul Raional (in prez[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Directia judeteana Covasna a Arhivelor Nationale

In primele doua decenii de activitate, preocuparea de baza a constat in prelucrarea materialului arhivistic in conditiile legislatiei din acea etapa, in special de la unitatile administrative (raion, primarii, comune), de cultura, de invatamant, din justitie, precum si de la unele unitati economice. De asemenea, unele fonduri si colectii au fost preluate prin transfer de la Muzeul Raional (in prezent Muzeul National Secuiesc) si de la culte. Astfel s-a ajuns la un numar de 530 de fonduri si colectii arhivistice ce insumeaza cca. 2500 m.l.

Documentele din epoca moderna si contemporana sunt in proportie de aproximativ trei patrimi din total. Materialul arhivistic preluat de-a lungul timpului este divers, atat in ceea ce priveste specificul creatorului cat si a limbii in care este redactat intr-un segment de timp istoric cuprins intre secolele XIV-XX.

In mare parte, documentele detinute de Directia Judeteana Covasna sunt emise in limba maghiara, cu exceptia celor din perioada interbelica (pentru institutiile publice mai ales) si celor apartinand cultului ortodox, emise in limba romana.La acestea se adauga documente emise in limba germana (pentru perioada regimului absolutist austriac din 1851-1867) si in limba latina (pentru unele documente medievale si cele ale cultelor catolic si reformat).

Fara a incerca neaparat o ierarhizare valorica, este de evidentiat dintre fondurile administrative cele ce atesta formele de organizare scaunala specifice zonei istorice, precum: Scaunul Sepsi (1580-1849), Scaunul Kezdi (1580-1861), Scaunul Orbai (1625-1861), ce aveau sa constituie Scaunul Trei Scaune (1867-1876). Fondurile Prefectura Judetului Trei Scaune (1876-1961), Primaria Orasului Sf. Gheorghe (1730-1961), Primaria Orasului Tg. Secuiesc (1427-1960) si fondurile primariilor comunale intregesc aceasta categorie.

Este de apreciat in mod deosebit cuprinderea in fondul Primaria Orasului Tg. Secuiesc, de pilda, a unui numar de documente de valoare aparte, emise in Moldova la Iasi, Tg. Trotus, Manastirea Bistrita, documente din secolele XVII si XVIII, purtand semnele de validare ce le confera autenticitatea, inclusiv semnaturi autografe ale unor voievozi de dincolo de munti (Vasile Lupu, Gheorghe Stefan, Antonie Voda Ruset, Grigore Ghica, Duca Voda, Constantin Mavrocordat), atestand legaturile complexe ale comunitatilor din sud-estul transilvan cu Moldova.

Directia Judeteana Covasna detine un numar de 35 de fonduri si colectii create de curtile nobiliare secuiesti, care intre altele fac referiri la starea sociala si spirituala a populatiei romanesti aservite pe marile proprietati funciare, iar pe de alta parte, o serie de documente sunt de provenienta romaneasca din Moldova si Muntenia cu semnaturi autografe ale voievozilor Petru Rares, Mihai Viteazul si Matei Basarab. Dintre acestea, cele mai importatnte sunt fondurile familiale Apor din Turia de Jos (1325-1895), Damakos (1470-1921) si Kalnoki (1525-1902), in prezent restaurate si microfilmate.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.