Diplomatie economica

2x puncte

categorie: Economie

nota: 8.92

nivel: Facultate

Diplomatia preventiva se aplica intr-un mediu instabil, nelinistit, in momentul in care folosirea fortei sau a constrangerilor pentru rezolvarea intereselor si diferendelor este posibila sau probabila.Diplomatia preeventiva nu ia in calcul orice conflict, interes sau nevoie umana, ea intra in joc atunci cand acestea nu pot fi rezolvate pe cale pasnica. Se fac eforturi mari de mentinere a pacii, ia[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Diplomatie economica

Diplomatia preventiva se aplica intr-un mediu instabil, nelinistit, in momentul in care folosirea fortei sau a constrangerilor pentru rezolvarea intereselor si diferendelor este posibila sau probabila.Diplomatia preeventiva nu ia in calcul orice conflict, interes sau nevoie umana, ea intra in joc atunci cand acestea nu pot fi rezolvate pe cale pasnica. Se fac eforturi mari de mentinere a pacii, iar diplomatia preventiva apare in mijlocul spectrului intre „dezvoltare” si „ajutor”. Ea include: prevenirea crizei ( pentru escalarea ostilitatilor sau raspandirea lor), initiativele preliminare ( actiuni care se concentreaza asupra diferendelor particulare principale si a problemelor lor inainte ca ele sa devina intense) si anticiparea conflictului ( care incadreaza eforturi generale din aria de conflict, pentru crearea unui climat de incredere.

In functionarea diplomatiei preventive trebuie urmarite cateva recomandari: statele ar trebui sa reziste la traditionala practica de suspendare a relatiilor diplomatice si sa pastreze comunicatia cu liderii si grupele de criza; guvernele si organizatiile internationale trebuie sa exprime in mod clar si impunator interesele sale in situatia de risc; criza trebuie sa fie pusa in agenda Consiliului de Securitate al ONU sau al organizatiei internationale, pentru a permite actiuni preventive.

Diplomatia secreta si terorismul sunt strans legate, iar terorismul a avut intotdeauna o anumita motivatie politica. Terorismul comis impotriva sefilor de state a avut si are implicatii grave, creeaza stari tensionate, panica si neliniste, generand insecuritate. Vorbind despre Romania, mentionez ca si tara noastra a cunoscut de-a lungul timpului situatii in care anumiti conducatiori politici au cazut victima actelor teroriste, tocmai pentru ca diplomatia secreta si cea oficiala, s-au dovedit ineficiente in a-i face sa-si schimbe anumite optiuni politice.

Cu alte ocazii, rivalitatile si interesele straine au determinat acte teroriste impotriva unor conducatori ai statului roman, cum ar fi uciderea lui Mihai Viteazu, uciderea lui Tudor Vladimirescu si complotul pentru asasinarea lui Alexandru Ioan Cuza.

1.3.Informatii macroeconomice

In ultimii ani Romania a inregistrat o evolutie din punct de vedere economic, atingand o crestere economica semnificativa. Astfel, in 2006 a crescut produsul intern brut cu 7.8% in primele 9 luni, determinat de cresterea investitiilor, a crescut si productivitatea muncii cu 11.2%, rata somajului s-a redus la 5.1%. Banca Nationala a finalizat procesul de liberalizare a contului de capital, prin asigurarea de la 1 septembrie 2006 a accesului liber al rezidentilor si nerezidentilor la operatiunile pe piata monetara, iar unul dintre efecte este reprezentat de convertabilitatea monedei noastre nationale.

Pentru anul 2007, se previzioneaza o crestere a PIB la 6.4% ( 390.3 mld. lei) o reducere a inflatiei la 4% si se doreste o mai buna colectare a veniturilor care sa permita finantarea proiectelor majore de dezvoltare. In perioada imediat urmatoare Romania trebuie sa aiba in vedere o mobilizare eficienta care sa absoarba fondurile comunitare, cu rolul de a sustine programe ambitioase de investitii in domenii precum infrastructura, educatie, sanatate, cercetare si modernizare in agricultura.

Comisia Nationala de Prognoza preconizeaza pentru 2007 urmatoarele: exporturi de bunuri 30.200 mil. eur/ versus 25.850 in 2006; importuri de bunuri (CIF) 49.780 mil eur; importuri de bunuri (FOB) 45.950 mil eur.

La 28 aprilie 2004, Guvernul Romaniei a transmis oficial candidatura Romaniei pentru aderarea la OCDE. In perioada 2003- iulie 2004, statul roman a asigurat co-presedentia Investment Compact ( initiativa a Pactului de Stabilitate pentru Europa de Sud-Est) alaturi ce OCDE si Austria, fiind prima tara din regiune care a avut aceasta calitate.

1.4.Definire a diplomatiei economice si linii de actiune

Diplomatia economica reprezinta functia de politica externa care face legatura intre demersurile politicii externe si bunastarea economica a cetatenilor unei tari. Aceasta, are ca obiectiv utilizarea tuturor instrumentelor de politica externa pentru promovarea intereselor economice ale tuturor intreprinzatorilor romani si in aceasi masura a statului roman. Diplomatia economica reprezinta cadrul eficient de cooperare institutionala, in vederea realizarii demersurilor legate de promovarea obiectivelor economice ale Romaniei in strainatate.
In cadrul Ministerului de Afaceri Externe functioneaza Directia de Diplomatie Economica, care este interfata intre reprezentantele diplomatice ale Romaniei in strainatate, mediul de afaceri si alte institutii cu atributii pe plan economic.In cadrul acesteia, mentionez principalele obiective: promovarea intereselor economice romanesti in strainatate, cooperarea cu organizatii economice internationale, cooperarea interinstitutionala pe linie economica si oferirea unor expertize economice in cadrul MAE.

Prin promovarea intereselor economice romanesti, vreau sa specific urmatoarele actiuni: “lobby pentru facilitarea expansiunii firmelor romanesti in strainatate, medierea informatiilor si a contactelor necesare pentru oamenii de afaceri romani, facilitarea dialoguilui intre oamenii de afaceri romani si misiunile diplomatice straine la Bucuresti, organizarea de intalniri cu reprezentanti ai mediului de afaceri pentru identificarea tipurilor de sprijin necesar, organizarea de seminarii, conferinte si alte reuniuni, elaborarea unei strategii, precum si a unui plan de actiune in scopul promovarii intereselor economice ale Romaniei si distribuirea de informatii cu caracter economic pentru mediul de afaceri” .

O alta linie de actiune a Directiei de Diplomatie Economica este reprezentata de cooperarea cu organizatii economice internationale. Mentionez in aceasta directie: coordonarea ansamblului activitatilor desfasurate de Romania pe langa Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica, promovarea intereselor romanesti pe langa organizatii economice internationale ( FMI, Grupul Bancii Mondiale, Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare), monitorizarea rapoartelor elaborate de diferite organizatii economice internationale, a calificativelor de tara si o latura activa cu rezultate eficiente a prezentei reprezentantilor Romaniei pe langa organizatiile cu caracter economic.

Despre cooperarea interinstitutionala pe linie economica, specific intre principalele actiuni: perfectarea sistemului informational economic intre Directia Diplomatie Economica si mediul de afaceri, consolidarea relatiei interministeriale in vederea sprijinirii componentei de reprezentare economica externa, precum si participarea in cadrul comisiilor si grupurilor de lucru interministeriale pe probleme economice.

Diplomatia economica presupune sprijinirea reprezentantilor economici externi, pentru a face fata mediului de afaceri si competitivitatii la nivel international. Astfel, activitatea personalului cu atributii economice trimis in strainatate este organizata sub forma de Birou al consilierului economic in cadrul misiunilor diplomatice ale Romaniei in strainatate, sau Birouri Comerciale proprii in tari sau centre comerciale care prezinta interes pentru Romania. Specific faptul ca atributiile si competentele personalului MEC din reteaua de reprezentare externa sunt stabilite prin Hotararea nr.738/03.07.2003, privind organizarea si functionarea Ministerului Economiei si Comertului si privesc activitatile specifice de diplomatie economica, pe aspectele comertului exterior, cooperare economica, investitii si de integrare economica europeana.

Abordez ca aspect important al diplomatiei economice problema extinderii companiilor romanesti in regiune si mentionez ca o tara nu este competitiva atata timp cat nu este caracterizata de o economie deschisa, caracterizata prin cresterea ponderii exportului si importului in produsul intern brut. „Ea presupune o eliminare treptata a barierelor protectioniste, o liberalizare a intregii economii pentru a permite concurenta interna si internationala. De asemenea, deschiderea unei economii se face odata cu impulsionarea fluxurilor de capital financiar, de capital fix, a fluxurilor bilaterale cu restul lumii de bunuri si servicii, odata cu promovarea schimburilor informationale cu alte tari” .

Doar pe plan international, putem cunoaste performanta unei tari si rezultatele obtinute in anumite domenii, iar marile nereusite au avut la baza dezvoltarea de sine, bazata pe resurse interne fara apelarea la oportunitatile oferite de restul lumii. O tara se poate integra in circuitele economice prin doi pasi: statul respectiv se poate implica mai mult pe piata mondiala si prin lupta pentru castigarea unor segmente mai consistente de piata pentru produsele in exces. Pot preciza ca, in ultimii ani , politicile guvernamentale ale Romaniei s-au axat doar pe cresterea atractivitatii prin crearea conditiilor de imbunatatire a mediului de afaceri si pe promovarea exporturilor.

Un aspect important a fost total neglijat, acesta presupunand crearea conditiilor pentru dezvoltarea investitiilor romanesti in strainatate. Un exemplu important este acela ca in top 25 al companiilor multinationale din Europa Centrala si de Sud-Est, Romania figura incepand cu 1998 doar cu SNP Petrom, care ulterior a fost privatizata cu grupul austriac OMV. Prin acest exemplu sustin ipoteza enuntata mai sus, conform careia nivelul unei tari si al economiei acesteia se masoara pe plan international si prin talia companiilor multinationale cu capital autohton care isi desfasoara activitatea in alte tari. In concluzie, daca Romania doreste sa devina importanta pe plan international, ea trebuie sa faca mari eforturi pentru ca acele companii autohtone sa fie prezente cu filiale si in alte tari.

2.Diplomatia secolului XX
2.1.Mostenirea secolului XXI

Secolul XX lasa succesorului sau o mostenire care nu este clara si nici simpla. Comunitatea internationala incheia acest secol prin bilanturi si privind spre viitor. Stim ca ONU adopta Declaratia Mileniului, iar statele participa la Organizatia pentru Securitate si Cooperare in Europa – Declaratia de la Istanbul. Lumea evolua sub semnul predominantei Statelor Unite in afacerile mondiale, celelalte mari puteri ca si puterile regionale, fiind deja acomodate, desi nicidecum incantate cu <.

Noi amenintari la adresa pacii si securitatii se prevad, intre care Razoiul Rece, cu pericolul unei conflagratii mondiale, provoaca confruntarea Est-Vest si ramane in trecut. „Primele Razboaie Calde, provocate de valul de nationalism post-Razboi Rece, cum erau cele din Iugoslavia, se incheiau” . Alte conflicte, intre care il amintim pe cel legat de Transnistria, cel din Georgia si Armenia, ramaneau in acest timp incghetate. Acelasi val de nationalism se facea simtit << cu mai mult sau mai putina virulenta>> in diferite parti ale globului.

Din aceste motive, conflictele locale cu potentialul de instabilitate regionala se constituiau in amenintari latente, pentru pacea si securitatea din regiune, putandu-se actualiza oricand. Insa, de departe, cele mai grave conflicte, prin complexitate si efecte se aflau in Orientul Apropiat – cel dintre palestinieni si Israel, precum si cel legat de Irakul dominat de Saddam Hussin. In Orientul Indepartat, unde confruntarea Est-Vest din perioada Razboiului Rece fusese atat de acuta, se mentinea un ,,ghem de situatii potential tensionate”, sau chiar conflictuale.
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.