Dionysos sau beatitudinile regasite

3x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.81

nivel: Facultate

Persecutia" exprima intr-o maniera dramatica rezistenta impotriva modului de a fi si mesajul religios al zeului. Perseu si-a indreptat armata impotriva lui Dionysos si a "femeilor-de-mare" care il intovaraseau; conform unei traditii, l-au aruncat pe zeu in adancul lacului din Lerna (Plutarh, De Iside, 35). Vom regasi tema persecutiei analizand Bacchantele lui Euripide. S-a incercat sa se interpret[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Dionysos sau beatitudinile regasite

Persecutia" exprima intr-o maniera dramatica rezistenta impotriva modului de a fi si mesajul religios al zeului. Perseu si-a indreptat armata impotriva lui Dionysos si a "femeilor-de-mare" care il intovaraseau; conform unei traditii, l-au aruncat pe zeu in adancul lacului din Lerna (Plutarh, De Iside, 35). Vom regasi tema persecutiei analizand Bacchantele lui Euripide. S-a incercat sa se interpreteze atari episoade ca amintiri mitizate ale opozitiei intalnite de cultul dionysiac. Teoria subiacenta presupune ca Dionysos a sosit destul de tarziu in Grecia, ca, implicit, este un zeu "strain".

Dupa Erwin Rohde, majoritatea savantilor il considera pe Dionysos un zeu trac, introdus in Grecia, fie direct din Tracia, fie din Frygia. Dar Walter Otto a insistat asupra caracterului arhaic si panelenic al lui Dionysos, si faptul ca numele sau -- di-wo-nu-so-jo -- se afla intr-o inscriptie miceniana4 pare sa-i dea dreptate. Pe de alta parte, nu e mai putin adevarat ca Herodot (II, 49) il considera pe Dionysos ca "introdus tarziu", si in Bacchantele (v. 219) Pentheu vorbea despre "acest zeu tarziu venit, oricare ar fi el".

Oricare ar fi fost istoria patrunderii cultului dionysiac in Grecia, miturile si fragmentele mitologice care fac aluzie la opozitia intalnita au o semnificatie mai profunda: ele ne informeaza atat asupra experientei religioase dionysiace cat si asupra structurii specifice a zeului. Dionysos trebuia sa starneasca rezistenta si persecutie, deoarece experienta religioasa pe care o suscita ameninta un intreg stil de existenta si un intreg univers de valori. Era vorba, desigur, de su-prematia, amenintata, a religiei olympiene si a institutiilor sale. Dar opozitia trada, de asemenea, o drama mai intima, si care este de altfel abundent atestata in istoria religiilor: rezistenta impotriva oricarei experiente religioase absolute, care nu se poate efectua decat negand restul] (oricare ar fi numele care i se da: echilibru, personalitate, constiinta, ratiune etc.).

Walter Otto a sesizat bine legatura dintre tema "persecutiei" lui Dionysos si tipologia multiplelor sale epifanii. Dionysos este un zeu care se arata dintr-o data si dispare apoi in chip misteriosi. La sarbatorile Agrionia din Cheroneea, femeile il cautau zadarnic si se intorceau cu vestea ca zeul plecase la Muze, care il ascunsesera (Otto, Dionysos, p. 79). El dispare aruncandu-se in fundul Lernei, sau in mare, si reapare -- ca la sarbatoarea Anthesteriilor -- intr-o barca pe valuri. Aluziile la "trezirea" sa in leaganul de plante (ibid., pp. 82 sq.) indica aceeasi tema mitica.

Aceste epifanii si ocultari periodice il situeaza pe Dionysos printre zeii vegetatiei5, intr-adevar, el manifesta o anume solidaritate cu viata plantelor; iedera, pinul au devenit aproape atributele sale, si sarbatorile cele mai populare se inscriu in calendarul agricol. Dar Dionysos este in legatura cu totalitatea vietii, cum o arata raporturile sale cu apa si semintele, sangele sau sperma, si excesele de vitalitate ilustrate de epifaniile sale animale (taur, leu, tap)6.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.