Dionaea muscipula

5x puncte

categorie: Biologie

nota: 7.13

nivel: Gimnaziu

Dupa inchidere, peretii capcanei secreta un lichid ce contine enzime capabile sa transforme tesuturile insectei in elemente nutritive. In lipsa prazii, planta se poate hrani prin fotosinteza realizata de petiolurile verzi ale frunzelor. Viteza inchiderii capcanei poate varia in functie de mai multi factori precum: umiditate, lumina, marimea pradei, etc. Aceasta viteza poate fi folosita ca un indic[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Dionaea muscipula

Dupa inchidere, peretii capcanei secreta un lichid ce contine enzime capabile sa transforme tesuturile insectei in elemente nutritive. In lipsa prazii, planta se poate hrani prin fotosinteza realizata de petiolurile verzi ale frunzelor. Viteza inchiderii capcanei poate varia in functie de mai multi factori precum: umiditate, lumina, marimea pradei, etc. Aceasta viteza poate fi folosita ca un indicator a starii generale a plantei, cu cat mai repede cu atat mai bine. Dionaea nu este chiar atat de dependenta de umiditate cum sunt alte specii de plante carnivore ca Nepenthes, Cephalotus, Heliamphora, si o parte din familia Drosera. La sfarsitul primaverii apare o tulpina florala pe care se dezvolta 8 - 10 flori albe cu diametrul de 1 cm.

Mecanismul de inchidere:
Dionaea muscipula este o planta dintr-un grup restrans care este capabil de miscare rapida. Mecanismul prin care capcanele se inchid implica o interactiune complexa intre elasticitatea, presiunea interioara si cresterea plantei. In mod normal, lobii capcanei sunt convecsi, dar cand sunt inchisi lobii sunt concavi (formand o cavitate). Schimbarea acestei starii bistabile este cea care inchide capcana, dar mecanismul prin care apare este destul de slab inteles. Cand firisoarele de pe lobi sunt atinse, un potintial de actiune este generat.

Acesta este propagat, la randul lui, in lungul lobilor. Daca prada nu reuseste sa scape din capcana, va continua sa stimuleze firisoarele de pe partea interioara a lobilor, capacana continuand sa se inchida pana intr-un final cand este inchisa ermetic formand un 'stomac' in care digestia se va desfasura. Digestia dureaza aproximativ 10 zile dupa care capcana se redeschide, chiar daca, in mod normal, o capacana nu prinde mai mult de 3 insecte in viata ei.

Denumire populara : Prinde muste
Sinonime : Dionaea corymbosa, Dionaea crinita, Dionaea dentata, Dionaea heterodoxa, Dionaea muscicapa, Dionaea sensitiva, Dionaea sessiliflora, Dionaea uniflora, etc.
Tipul plantei : Carnivora
Durata de viata : Perena in habitatul natural, 1-3 ani in interiorul casei.
Origine : New Jersey, Carolina de Sud.
Habitat : Zone de savana umede, zone cu soluri sarace in nutrienti.

In mod normal Venus Flytrap traieste in locuri lipsite de nitrogen, ca mlastinile. Desi a fost transplantata si este crescuta cu succes in multe parti ale globului, ea se gaseste nativ doar in Carolina de Nord (Statele Unite ale Americii). Aparent, o specie a fost naturalizata si in partea de nord a Floridei. De asemea a fost introdusa in diferite alte zone de pasari migratoare care au plecat din Carolina.

Saracia nutritionala a solului este motivul pentru care planta se bazeaza pe acest fel de capcana elaborata: insectele o aprovizioneaza cu nitrogenul necesar pentru formarea de proteine. Venus Flytrap nu este o planta tropicala si poate indura ierni blande. De fapt daca planta nu trece printr-o perioada de hibernare, va fi slabita si va muri dupa o perioada de timp.

Inflorire : Mai-Iunie
Temperatura : 5-20°C
Umiditate : Abundenta
Luminozitate : Soare plin
Tipul de sol : Amestec de parti egale de turba, sfagnum si nisip.
Fertilizare : Nu se fertilizeaza.
Inmultire : Se poate realiza primavara prin seminte sau divizarea plantelor. Se pot folosi si butasi de frunze pusi la inradacinat in amestec de turba si sfagnum, in minisere cu atmosfera sufocanta si temperatura de minim 14°C.

Boli si daunatori : Poate fi atacata de paduchi mai ales daca este asezata in plin soare, in incaperi neaerisite.

Ingrijire : Prefera lumina intensa a soarelui direct, cu exceptia zilelor caniculare de vara. Se uda la 2-3 zile vara si la 7-10 zile iarna, de preferat cu apa de ploaie. Nu suporta sa-i fie udate frunzele. Formeaza pseudobulbi in pamant din care regenereaza odata cu venirea primaverii. Se transplanteaza la 2-3 ani, ocazie cu care poate fi divizata. Daca nu este tinuta in conditii adecvate de temperatura si umiditate se usuca rapid.

Beneficii : Planta spectaculoasa prin forma capcanelor sale, ce seamana cu niste guri cu colti.

Fruzele terminate cu aceste capcane sunt bicolore. In momentul hranirii capcanele se pot observa inchizandu-se, mecanismul fiind mai rapid decat la alte plante carnivore.
Alte specii : Genul Dionaea contine doar specia Dionaea muscipula.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Biologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.