Dioda

3x puncte

categorie: Fizica

nota: 9.90

nivel: Liceu

Inversam acum polii sursei de alimentare aplicand + pe zona p si - pe zona n. Stim ca, in acest caz, dioda conduce si prin ea trece un curent semnificativ format din purtatori majoritari (electronii din zona n si golurile din zona p). Pentru ca dioda sa conduca, este necesar ca potentialul sursei exterioare sa fie mai mare de 0,2 V pentru Germaniu si de 0,6V pentru Siliciu. pentru ca sa fie depa[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Dioda

Inversam acum polii sursei de alimentare aplicand + pe zona p si - pe zona n. Stim ca, in acest caz, dioda conduce si prin ea trece un curent semnificativ format din purtatori majoritari (electronii din zona n si golurile din zona p). Pentru ca dioda sa conduca, este necesar ca potentialul sursei exterioare sa fie mai mare de 0,2 V pentru Germaniu si de 0,6V pentru Siliciu. pentru ca sa fie depasita bariera de potential din zona jonctiunii care apare in mod natural atunci cand am realizat jonctiunea p-n, dar nu aplicam nici un camp electric exterior.

Graficul din figura de mai sus reprezinta caracteristica de transfer a diodei semiconductoare. Ud reprezinta tensiune de polarizare directa a diodei iar UINV este tensiunea inversa de polarizare a diodei. In polarizare directa dioda incepe sa conduca numai daca tensiunea directa aplicata pe ea este mai mare decat valoarea barierei de potential care este de 0,2 V la Ge si 0,6 V la Si.

In cazul in care tensiunea de polarizare inversa, UINV, aplicata diodei depaseste valoarea tensiunii de strapungere inversa, dioda va conduce din nou. Acest mod de lucru al diodei este insa periculos si poate conduce la distrugerea diodei, daca nu limitam curentul invers prin dioda cu rezistente exterioare.

Fenomenul de strapungere al jonctiunii p-n in polarizare inversa este numit:efect Zener, daca valoarea tensiunii inverse de strapungere este mai mica de 5V;efect de avalansa, daca valoarea tensiunii inverse de strapungere este mai mare de 5V;Dioda semiconductoare este foarte folosita in schemele electronice de amplificatoare, oscilatoare, circuite de detectie si modulatie dar si in alimentatoare ca dioda redresoare.

O dioda redresoare ideala ar trebui sa posede o caracteristica statica de forma celei din figura de mai jos, adica dispozitivul sa se comporte ca un scurtcircuit (rezistenta nula) in sens direct si ca un intrerupator deschis (rezistenta infinita) in sens invers.
Simbolul diodei redresoare:

O dioda redresoare ideala ar trebui sa posede o caracteristica statica de forma celei din figura de mai sus, adica dispozitivul sa se comporte ca un scurtcircuit (rezistenta nula) in sens direct si ca un intrerupator deschis (rezistenta infinita) in sens invers.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Fizica

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.