Dinu Lipatti

1x punct

categorie: Muzica

nota: 9.45

nivel: Liceu

La varsta de 16 ani a participat la concursul international de pian de la Viena. Din juriu faceau parte mari personalitati ale vremii: Alfred Cortot, Rahmaninov, Arrau, Backhaus. In runda finala s-a decis premiul I intre Lipatti si polonezul Boleslav Kon.

Pentru ca acesta din urma era la limita maxima de varsta a concursului si nu ar mai fi putut participa in editiile viitoare, iar[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Dinu Lipatti

La varsta de 16 ani a participat la concursul international de pian de la Viena. Din juriu faceau parte mari personalitati ale vremii: Alfred Cortot, Rahmaninov, Arrau, Backhaus. In runda finala s-a decis premiul I intre Lipatti si polonezul Boleslav Kon.

Pentru ca acesta din urma era la limita maxima de varsta a concursului si nu ar mai fi putut participa in editiile viitoare, iar Lipatti era foarte tanar, au decis sa acorde premiul I polonezului, iar Lipatti a primit premiul II la egalitate cu Mykyscha Taras din URSS. Printre finalisti erau si Gina Bachauer si Gyorgyi Sandor. Criteriul acestei alegeri l-a infuriat pe Cortot, despre care se spune ca s-ar fi retras din juriu, in urma acestei decizii.

Un an mai tarziu, Lipatti a plecat la Paris pentru a studia cu Cortot, printre profesorii sai numarandu-se si Charles Munch, Nadia Boulanger si Paul Dukas.In 1939 a revenit la Bucuresti si a petrecut anii razboiului dand lectii de pian si scriind muzica si cronici muzicale.

In 1943 pleaca in Elvetia cu logodnica sa Madeleine Cantacuzino, initial pentru un turneu de 10 zile, insa avea sa nu se mai intoarca niciodata. Turneul elvetian a avut un asemenea succes, incat Lipatti a ramas acolo. In anul urmator i s-a oferit un post de profesor la Conservatorul din Geneva, unde a activat timp de 5 ani.

La scurt timp dupa sosirea in Elvetia au aparut primele semne ale bolii. A inceput ca o febra persistenta si pentru un timp a fost tratat cu raze X. Intotdeauna a avut o constitutie fragila, fapt ce i-a determinat pe parinti sa-i asigure educatia acasa. In incercarea disperata de a gasi solutii, medicii i-au administrat tot felul de tratamente ezoterice, ce au produs efecte secundare.

In timpul inregistrarilor sale la Columbia i s-au administrat niste injectii care i-au cauzat o asemenea umflare a mainii stangi, incat a fost nevoie sa i se modifice costumul pentru a masca diformitatea. Lipatti glumea spunand ca asa "poate produce asemenea sonoritati in bas, incat si dna. Musicescu ar fi multumita". Avea un singur plaman functional ("plamanul existentei mele"), iar in 1947 a fost diagnosticat cu o forma rara de leucemie, cunoscuta drept boala lui Hodgkin.

In 1946 a semnat un contract exclusiv cu EMI, dar a reusit doar cateva ore de inregistrari pana la moartea sa in 1950. Pe langa aceste inregistrari au mai fost gasite cateva interpretari live. La mai mult de 60 de ani de la mortea sa, Lipatti ramane un artist foarte bine vandut, iar cautarea altor inregistrari continua.

Documente istorice atesta o parte a repertoriului interpretat de Dinu Lipatti, printre care 23 de concerte pentru pian si orchestra, de la Bach-Busoni in re minor pana la Concertul nr. 3 de Bartok. Se pare ca repeta zilnic cate doua concerte, dintre cele 16 "active". Primul concert interpretat de Lipatti a fost concertul de Grieg, la varsta de 16 ani, la 3 noiembrie 1933. El a inregistrat acest concert in 1947.

La inceputul anului 1948, ii scria profesoarei sale, Florica Musicescu, despre critica la superlativ cu care fusese primita interpretarea sa a concertului de Grieg, adaugand "acum Columbia vrea ca eu sa inregistrez Schumann in aprilie cu Karajan... Imi este teama ca nu sunt suficient de Schumaniann".

Cele 10 zile pe care Dinu Lipatti le-a petrecut in studio la Radio Geneve, in iulie 1950, au adus 2 ore de inregistrari legendare. Aceasta munca intensa a fost posibila cu ajutorul tratamentului cu cortizon, pe care l-a inceput la sugestia prietenului si colegului sau Paul Sacher, care auzise de succesul obtinut cu ajutorul acestui tratament in America.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Muzica

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.