Dintre geniile Renasterii italiene

3x puncte

categorie: Diverse

nota: 9.82

nivel: Liceu

Ca si Ghirlandajo, maestrul lui Michelangelo si ca Verrocchio, maestul lui Leonard, Peruginul era unul din artistii cei mai apreciati ai generatiei sale si folosea o echipa numeroasa de ucenici care il ajutau sa execute toate comenzile. Atmosfera de piosenie din tablourile lui i-au adus multi adepti. El era intru totul la curent cu noutatile din pictura secolului XV; unele din picturile sale cele[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Dintre geniile Renasterii italiene

Ca si Ghirlandajo, maestrul lui Michelangelo si ca Verrocchio, maestul lui Leonard, Peruginul era unul din artistii cei mai apreciati ai generatiei sale si folosea o echipa numeroasa de ucenici care il ajutau sa execute toate comenzile. Atmosfera de piosenie din tablourile lui i-au adus multi adepti. El era intru totul la curent cu noutatile din pictura secolului XV; unele din picturile sale cele mai reusite reuseau sa redea minunat iluzia profunzimii, fara a altera armonia compozitiei. Peruginul stia sa dea figurilor pe care le picta dulceata si suplete. Tipul de frumusete creat de el, si pe care l-a introdus in aproape toate tablourile sale, in infinite variante.

Daca analizam mai multe dintre operele sale ele pot parea monotone, dar trebuie sa avem in vedere ca tablourile sale nu au fost create pentru a fi expuse in galerii de arta. Anumite capodopere ale Peruginului ne lasa sa intrevedem un univers de o armonie supranaturala.
Aceasta era atmosfera in care a crescut tanarul Raffael, care si-a insusit foarte repede maniera de lucru a maestrului sau. Ajuns la Florenta, a intampinat concurenti teribili. Leonardo si Michelangelo, mult mai varstnici decat el, respectiv cu treizeci si unu de ani si cu opt ani ridicasera arta pe culmi deosebite.

Oricare altul ar fi fost descurajat din cauza reputatiei acestor doi artisti. Dar Raffael era ferm decis sa-i egaleze. In acelasi timp era perfect constient de ceea ce-i lipsea. Nu poseda nici imensul volum de cunostinte ale lui Leonardo, nici puterea lui Michelagelo. In vreme ce aceste doua personalitati aveau un caracter dificil, comportamentul lor contrariind pe oricine, Raffael reusea sa produca o impresie placuta asupra persoanelor influente. Pe de alta parte era dispus sa munceasca cu devotament si sa ajunga la perfectiune.

Este greu de asociat indrazneala ce se degaja din capodoperele lui Raffael cu ideea unui efort sustinut. In ochii majoritatii, Raffael este pictorul suavelor Madone, atat de celebre incat cu greu ne aducem aminte ca de fapt sunt numai niste picturi. Imaginea Sfintei Fecioare Maria creata de Raffael a fost adoptata de generatii, in acelasi mod cu imaginea lui Dumnezeu-Tatal creata de Michelagelo. Daca comparam imaginea Fecioarei Maria creata de Raffael cu nenumaratele reprezentari anterioare ale aceleiasi teme, ne dam seama ca toti acei maestri au cautat in zadar simplitatea pe care a reusit s-o atinga Raffael.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Diverse

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.