Dincolo de nisipuri - rezumat

1x punct

categorie: Romana

nota: 7.44

nivel: Gimnaziu

In vara anului 1946, într-un sat de câmpie mistuit de secetă de doi ani,Şuşteru se trezeşte după o noapte de priveghi a doua zi după-amiază.Pentru că nu mai văzuse tutun de patru zile, şi-a pus câteva frunze de iederă în lulea.
A ieşit în drum.Avea poftă de lăptuci,după ce visase că grădina lui de zarzava[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Dincolo de nisipuri - rezumat

In vara anului 1946, într-un sat de câmpie mistuit de secetă de doi ani,Şuşteru se trezeşte după o noapte de priveghi a doua zi după-amiază.Pentru că nu mai văzuse tutun de patru zile, şi-a pus câteva frunze de iederă în lulea.
A ieşit în drum.Avea poftă de lăptuci,după ce visase că grădina lui de zarzavat înverzise sub efectul ploii.Dascălul satului despre care toată lumea credea că-şi pierduse minţile din cauza foamei, i-a cerut de fumat.Stătea toată ziua pe marginea şanţului,mestecând măcriş,dacă avea, şi îngâna uitându-se la cerul gol de nori, un rând dintr-o carte de rugăciune: ,,Dumnezeule care dormi în pădurea de dafini."
Atras ca un magnet de albia secată,Şuşteru a coborât la râu. Şanţurile prin care altădată venea apa de la râu spre grădină erau goale.Mâlul se uscase şi crăpase.Albia secată a râului se întindea ca o omidă cenuşie.Totul era uscat.În depărtare, pe vârful unei movile se vedea un călăreţ.Şuşteru a zgâriat cu vârful piciorului o cruce în nisip şi a râs.Acest gest care era magic în copilărie însemna că dedesupt gâlgâia un izvor.
Văzând călăreţul apropiindu-se în goană,personajul i-a făcut semn cu mâinile,gândindu-se la pericolul ce pândea calul de a cădea răpus de atâta efort.Călăreţul s-a apropiat şi i-a strigat,arătând spre munte că vine gârla,pentru că a plouat acolo. Uimit,Şuşteru nu a înţeles în prima clipă ce i s-a spus, iar când s-a dezmeticit,călăreţul era departe.
Aici realitatea se îmbină cu ficţiunea şi călăreţul vestitor pare să fie o nălucire a apei morţilor,a mirajului pe care il trăiesc cei aflaţi în deşert.
Cu privirile înfrigurate ,căutând în susul albiei, i se pare că simte răcoarea apelor pornite de la munte.Suşteru îşi schimbă total comportamentul, este de nerecunoscut, ca sub efectul unei maladii. Anunţând vestea dascălului, el se grăbeşte să dea luntrea la apă, târând-o cu greu prin praful uliţei până dincolo de râu.
Au început să bată clopotele,iar sătenii sunt copleşiţi de acea stare febrilă în aşteptarea apei binefăcătoare.Bărbaţii s-au apucat să desfunde şanţurile,un bătrân îşi întindea undiţele,o fată se pieptăna murmurând un cântec trist ca de bocet,bărbaţii îşi suflecaseră pantalonii ca să nu-i ude gârla.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.