Dincolo de nisipuri - povestirea pe momentele subiectului

5x puncte

categorie: Romana

nota: 8.91

nivel: Liceu

Momentul urmator al subiectului este desfasurarea actiunii in cadrul careia scriitorul surprinde gesturile personajului, care incepe sa traiasca fiorul acestei halucinatii.

Cu ,,privirile infrigurate’’, cautand in susul albiei pornite de la munte.Susteru isi schimba complet comprtamentul fiind de nerecunoscut, ca sub efectul unei vraji.Acesta sare santul si urca podul,,[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Dincolo de nisipuri - povestirea pe momentele subiectului

Momentul urmator al subiectului este desfasurarea actiunii in cadrul careia scriitorul surprinde gesturile personajului, care incepe sa traiasca fiorul acestei halucinatii.

Cu ,,privirile infrigurate’’, cautand in susul albiei pornite de la munte.Susteru isi schimba complet comprtamentul fiind de nerecunoscut, ca sub efectul unei vraji.Acesta sare santul si urca podul,, in fuga’’ , mai mult de-a busilea, sufland greu din gura. Isi smulge o maneca a camasii care-i atarna ,,ca un pansament desfacut’’.Anuntand vestea dascalului , el se garbeste sa raspandeasca zvonul, tarand-o cu greu prin praful ulitei pana dincolo de rau.

Clopotele au inceput sa bata, iar oamenii sunt coplesiti de acea stare febrila in asteptarea apei binefacatoare. Barbatii s-au apucat sa desfunde santurile, femeile isi tineau copii langa ele de teama sa nu-i ia apa. Traind teama de a vedea vartejul venind insotit de un ,, vant rau, aspru, ca de gheata’’, ele se infiorau ,,ca jivinele palpade’’cand simt ca se apropie iarna grea.

Doua au rostogolit un bolovan pana in vad ca sa spele rufe. Un batran isi intindea unditele. O fata se pieptana murmurand un cantec trist ca un bocet. Barbatii isi suflecasera pantalonii sa nu-i ude garla. Susteru s-a infuriat pe batranul cu unditele pe motivul ca sperie pestii din prima zi.Acesta a acceptat sa le ia, desi i-a reprosat ca pestele merge numai in susul apei.

Se innoptase iar satenii nu se miscau, devenind nerabdatori deoarece garla nu venea mai repede. Din pacate, nici n o auzeau, desi se tarasera la pamant la indemnul consateanului lor. Susteri le-a povestit cum a auzit-o venind ,,ca un bubuit de departe’’ .

Ideea ca morarii le-au furat apa i-a unit pe oameni in hotararea de a urca la moara. Lasandu-si uneltele , ei s-au repezit sa incalece si sa porneasca la drum. Nu aveau decat un tel : ,,Trebuiau sa aduca garla , altfel piereau’’.

Satenii au pornit pe un drum al calvarului in care au pierit doi cai din cauza efortului prea mare, inainte de jumatatea drumului. Au ajuns cu greu la prima moara, dar iazul era gol. Au plecat mai departe, cu convinderea ca apa a fost taiata mai sus. Sapte dintre ei au coborat si au luat-o pe langa cai, ramanand mult in urma. Din ceata ramase numai jumatate. Cu putin inainte de miezul noptii au ajuns la moara a doua , ascunsa intre salcii batrane. Vazand un card de rate gagaind, Susteru a crezut ca vine de la iaz.

Urmeaza punctul culminant in care satenii s-au napustit clare spre stavilari, dar iazul era gol si jgheaburile pline pana la jumatate de tarana. Satenii au ramas buimaci, iar morarul i-a luat drept hoti.
Iar in ultimul rand urmeaza deznodamantul in care Susteru si-a pastrat convingerea obsesiva ca apa fusese oprita mai sus , la celelalte mori. Patru sateni s-au intors iar ceilalti l-au urmat o bucata , apoi l-au parasit si ei.

Albia raului se vedea intinzandu-se inainte ,,o dara de creta ce n se mai ispravea nicaieri’’. Urmandu-si himera cu incapatanare, Susteru porneste mai departe atras de,, racoarea valurilor pe care o simtea mereu in fata’’, sub lumina halucinanta a lunii, ,,ce se ofilea pe muchia aceluiasi deal’’.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.