Dincolo de nisipuri - Fanus Neagu

1x punct

categorie: Romana

nota: 9.42

nivel: Liceu

Accentul cade pe vizual căci totul simbolizează starea în care se află satul. Șușteru avea ochii cârpiți de somn, era mic și slab cu cămașa atârnându-i peste pantaloni.
Șușteru zărește un călăreț apărut ca din senin și care alergând în goana mare spre sat anunță că a plouat la munte și vine gârla. Apoi, fără ca Șușteru să aibă timp să-și revină dispare ca o nălucă pe sub arcadele podului vo[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Dincolo de nisipuri - Fanus Neagu

Accentul cade pe vizual căci totul simbolizează starea în care se află satul. Șușteru avea ochii cârpiți de somn, era mic și slab cu cămașa atârnându-i peste pantaloni.
Șușteru zărește un călăreț apărut ca din senin și care alergând în goana mare spre sat anunță că a plouat la munte și vine gârla. Apoi, fără ca Șușteru să aibă timp să-și revină dispare ca o nălucă pe sub arcadele podului vopsit în roșu, după ce până acum peisajul era dominat de culori șterse, astă mențiune a culorii roșii este ca un avertisment asupra stării de sănătate a personajului. Din punctul de vedere a doctorilor rosul este culoarea nebuniei.

Sosirea apei ii sperie pe oamenii satului. Aasa incep oameni sa isi intre in ritm. Clopotele încep să sune strângând toată suflarea satului pe mal. Șușteru coboară luntrea din pod, bărbații curăță șanțurile, femeile își țineau copiii lângă ele să nu le ia vâltoarea apei, unele pregătiseră deja niște bolovani pentru spălat rufe, un bătrân întindea cârligele pentru pești, o fată se pieptena murmurând un cântec trist. Speranța că apa va veni îi face pe oameni mai generoși: Șușteru capătă tutun, iar acesta îi dădu și dascălului să tragă un fum.
Se înserase și apa nu apăruse. Tot Șușteru este cel care găsește explicația: morarii din susul Buzăului probabil că opriseră apa în iazurile lor. Nu e timp de pierdut, așa că imediat se formează o ceată de călăreți care să pornească în susul apei.

La prima moară nu e nici urmă de apă, pornesc spre cea de-a doua, timp în care o parte dintre călăreți abandonează pentru că nici oamenii și nici caii nu mai rezistă. La cea de-a doua moară este aceeași situație, după care un alt număr de călăreți abandonează.
La un moment dat ajung într-un loc de unde se zărea albia uscată a râului „o dâră de cretă ce nu se mai isprăvea nicăieri”. In cele din urma Susteru rame singur, ceilalti abandodand unul cate unul.
Sfarsitul consta in drumul singuraticului Suster care punand capul pe cal si dandu-i pinteni a ramas duar cu impresia ca in fata lui se simte usuara briza a valurilor.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.