Dincolo de nisipuri

1x punct

categorie: Romana

nota: 7.96

nivel: Gimnaziu

,,Structura povestitorului e observabilă şi în prozele lui Fănuş Neagu,în nuvele ca şi în roman.El e un pictor al pornirilor elementare, al unor ritualuri tribale menţinute şi azi, a unor reglări de conturi, ca şi a unor pretexte fabuloase pentru copii."afirma Alexandru Piru.
Nuvela este o creaţie epică în proză, cu[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Dincolo de nisipuri

,,Structura povestitorului e observabilă şi în prozele lui Fănuş Neagu,în nuvele ca şi în roman.El e un pictor al pornirilor elementare, al unor ritualuri tribale menţinute şi azi, a unor reglări de conturi, ca şi a unor pretexte fabuloase pentru copii."afirma Alexandru Piru.
Nuvela este o creaţie epică în proză, cu acţiunea mult mai dezvoltată decât a schiţei, cuprinzând o succesiune de episoade, la care participă un număr relativ mare de personaje.
În nuvela ,,Dincolo de nisipuri",scriitorul Fănuş Neagu înfăţişează un sat din Bărăganul dunărean aflat într-o situaţie dramatică purtând pecetea grea a sărăciei şi a secetei.
Expoziţiunea.Nuvela debutează cu prezentarea amplă a cadrului acţiunii,în vara anului 1946, într-un sat de câmpie mistuit de secetă de doi ani.Şuşteru, personajul principal, se trezeşte după o noapte de priveghi a doua zi după-amiază.Pentru că nu mai văzuse tutun de patru zile, şi-a pus câteva frunze de iederă în lulea.
A ieşit în drum.Avea poftă de lăptuci,după ce visase că grădina lui de zarzavat înverzise sub efectul ploii.Dascălul satului despre care toată lumea credea că-şi pierduse minţile din cauza foamei, i-a cerut de fumat.Stătea toată ziua pe marginea şanţului,mestecând măcriş,dacă avea, şi îngâna uitându-se la cerul gol de nori, un rând dintr-o carte de rugăciune: ,,Dumnezeule care dormi în pădurea de dafini."
Atras ca un magnet de albia secată,Şuşteru a coborât la râu. Şanţurile prin care altădată venea apa de la râu spre grădină erau goale.Mâlul se uscase şi crăpase.Albia secată a râului se întindea ,,ca o omidă cenuşie".Totul era uscat.În depărtare, pe vârful unei movile se vedea un călăreţ.Şuşteru a zgâriat cu vârful piciorului o cruce în nisip şi a râs.Acest gest care era magic în copilărie însemna că ,,dedesupt gâlgâia un izvor."Amintirea acestei credinţe copilăreşti l-a făcut să aprecieze ironic:,,Prost mai era în tinereţe!"
Intriga.Văzând călăreţul apropiindu-se în goană,personajul i-a făcut semn cu mâinile,gândindu-se la pericolul ce pândea calul de a cădea răpus de atâta efort.Călăreţul s-a apropiat şi i-a strigat,arătând spre munte că vine gârla,pentru că a plouat acolo. Uimit,Şuşteru nu a înţeles în prima clipă ce i s-a spus, ,,parcă îi luase minţile",iar când s-a dezmeticit,călăreţul era departe, ,,dispărea ca o nălucă, în fulgerările apei morţilor."
Aici realitatea se îmbină cu ficţiunea şi călăreţul vestitor pare să fie o nălucire a ,,apei morţilor",a mirajului pe care il trăiesc cei aflaţi în deşert.
Desfăşurarea acţinii.Scriitorul surprinde gesturile personajului, care începe să trăiască febril fiorul acestei halucinaţii.Cu ,,privirile înfrigurate",căutând în susul albiei, i se pare că simte ,,răcoarea apelor pornite de la munte."Şuşteru îşi schimbă total comportamentul, este de nerecunoscut, ca sub efectul unei maladii. Anunţând vestea dascălului, el se grăbeşte să dea luntrea la apă, târând-o cu greu prin praful uliţei până dincolo de râu.
Au început să bată clopotele,iar sătenii sunt copleşiţi de acea stare febrilă în aşteptarea apei binefăcătoare.Bărbaţii s-au apucat să desfunde şanţurile,un bătrân îşi întindea undiţele,o fată se pieptăna murmurând un cântec trist ca de bocet,bărbaţii îşi suflecaseră pantalonii ca să nu-i ude gârla.
Se înnopta.Sătenii nu se mişcau, dar deveniseră nerăbdători. Ei nu vedeau venind gârla.Şuşteru le-a povestit cum a auzit-o venind ,,ca un bubuit de departe."Ideea că morarii le-au furat apa i-a unit pe oameni în hotărârea de a urca la moară.Lăsându-şi uneltele,ei s-au repezit să încalece şi să pornească la drum.Nu aveau decât un ţel: ,,Trebuiau să aducă gârla astfel piereau."
Sătenii au pornit pe un drum al calvarului, în care au pierit doi cai ucişi de efort înainte de jumătatea lui.Au ajuns cu greu la prima moară,dar iazul era gol.Au plecat mai departe, cu convingerea că apa a fost tăiată mai sus.Şapte dintre ei au coborât şi au luat-o pe lângă cai,rămânând mult în urmă.Din ceată rămăsese numai jumătate.Cu puţin înainte de miezul nopţii au ajuns la moara a doua,ascunsă între sălcii bătrâne.Văzând un cârd de raţe gâgâind,Şuşteru a crezut că vin de le iaz.
Punctul culminant.Sătenii s-au năpustit călare spre stăvilar, dar iazul era gol şi jgheaburile pline până la jumătate de ţărână.Sătenii au rămas buimaci,iar morarul i-a luat drept hoţi.
Deznodământul.Şuşteru şi-a păstrat convingerea obsesivă că apa fusese oprită mai sus,la celelalte mori.Patru săteni s-au întors, iar ceilalţi l-au mai urmat o bucată,apoi l-au părăsit şi ei. Albia râului se vedea întinzându-se înainte, ,,o dâră de cretă ce nu se mai isprăvea nicăieri."
Finalul are o valoare simbolică.Urmărindu-şi himera cu încăpăţânare,Şuşteru porneşte mai departe atras de ,,răcoarea valurilor pe care o simţea mereu în faţă",sub lumina halucinantă a lunii ,,ce se ofilea pe muchia aceluiaşi deal."
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.