Dinamica mandibulara

5x puncte

categorie: Medicina

nota: 9.93

nivel: Facultate

Majoritatea reflexelor provenite in dinamica m sunt receptori parodontali; reflexele parodonto-musculare fiind dominante. Ele fiind cele care inlocuiesc la nou-nascut o data cu aparitia dentitiei reflexele muco-musculare care mai apar si la edentatul total.

Datorita absentei determinantului morfologic, arcadei si ocluzie (la nn si ed total) miscarile sunt haotice, dezordonate datori[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Dinamica mandibulara

Majoritatea reflexelor provenite in dinamica m sunt receptori parodontali; reflexele parodonto-musculare fiind dominante. Ele fiind cele care inlocuiesc la nou-nascut o data cu aparitia dentitiei reflexele muco-musculare care mai apar si la edentatul total.

Datorita absentei determinantului morfologic, arcadei si ocluzie (la nn si ed total) miscarile sunt haotice, dezordonate datorita faptului ca lipsesc receptorii parodontali, cei care asigura precizia miscarilor mandibulare. Miscarile mandibulare sunt in registrate si stocate central la nivelul nucleiilor motori din trunchiul cerebral. Acolo de unde sunt selectate acele modele de miscare specifice tipului de masticatie dar chiar specifice unui aliment. Sunt selectate tiparele de miscare in fct de alimentul respectiv si a actului respectiv (fonatie, deglutie, etc)

Actul motor in sine este automatizat, este dezaurizat la nivel cortical dar el nu devine constient decat in anumite situatii.
determinant morfologic: arcadele si ocluzia (la randul ei d ant arc dent; d post lateral)-morfofct: ATM; musculatura
muscular: realizeaza deplasarea mand in cele 3 planuri spatiale si care determina gradientul de contractie (amplitudinea).

Cortexul motor inaintea scizurii Rolando, 4 si 6 unde sunt neuroni motori unipolari (doar axoni, fara dentrite). Prin traseul piramidal, cortico-nuclear, face anastomoza cu cel de-al doilea neuron motor aflat la nivelul nucleiilor motori cranieni si de acolo neuronol terminal in cazul trigemenului care se afla in punte; motoneuroni alfa/gamma. Alfa sunt cei care raspund de contractia fib. Face sinapse prin placa motorie.

In reglarea contractiei musculare intervin mai multi factori:
-formatiuni subcorticale, formatiuni de la baza creierului: hipotalamusul (nuclei amigdalieni; sistemul limbic); formatiunea reticulata care se afla la diferite nivele pe SNC cu cele 2 portiuni ale sale: stimulatoare/inhibitoare; alt element care intervine in stimularea fib nervoase: Pe traseul axonului porneste o fibra recurenta a carui terminatii face anastomoze pe corpul unui mic neuron numit Renshaw - acesta este tot o celula unipolara care isi trimite o anastomoza recurenta tot pe corpul motoneuronul alfa (circuit)
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.