Din lumea celor care nu cuvanta - Marinimie de Emil Garleanu

3x puncte

categorie: Romana

nota: 7.89

nivel: Gimnaziu

Din lumea celor care nu cuvanta - Marinimie de Emil Garleanu - Fire visătoare, dotat cu o sensibilitate deosebită, încă de pe băncile școlii, Emil Gîrleanu se dedică literaturii. Și-a făcut debutul în 1900, publicînd în paginile revistei Arhiva din Iași, poezia Iubitei , devenind apoi redactor al revistei sămănătoriste Făt Frumos din Birlad si colaborator la Convorbiri critice, Sămănătorul ș.a., î[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Din lumea celor care nu cuvanta - Marinimie de Emil Garleanu

Din lumea celor care nu cuvanta - Marinimie de Emil Garleanu - Fire visătoare, dotat cu o sensibilitate deosebită, încă de pe băncile școlii, Emil Gîrleanu se dedică literaturii. Și-a făcut debutul în 1900, publicînd în paginile revistei Arhiva din Iași, poezia Iubitei , devenind apoi redactor al revistei sămănătoriste Făt Frumos din Birlad si colaborator la Convorbiri critice, Sămănătorul ș.a., în paginile cărora publică o bună parte din scrierile sale. Pe lîngă o intensă muncă pe tărîmul beletristicii, a desfășurat o importantă activitate de organizator. A întemeiat revista Făt Frumos , a fost redactor la Falanga literară și artistică , supliment al Convorbirilor critice , a dirijat Biblioteca românească Socec; a scos la Craiova revista Proza , pe care o redacta singur, împreună cu Dimitrie Anghel și Șt. O. losif, Emil Gîrleanu a înființat îa București Societatea scriitorilor români (1908), devenind în 1911 președintele ei.

Emil Gîrleanu a desfășurat și o activitate importantă la Teatrul Național din Craiova (1911), in calitatea sa de director. Entuziast animator cultural, iubitor al creației populare, fin cunoscător al naturii, scriitorul se stinge din viață la 2 iulie 1914, la București, lăsînd o operă plină de gingășie si senŹsibilitate. Emil Girleanu, în faza de început, este influențat de ideologia sămănătoriștilor așa cum vădesc unele schițe și povestiri în care elogia viața patriarhală a boierilor moldoveni ( Bătrinii , 1905, volum de debut). Forța talentului lui Emil Gîrleanu însă îl conduce treptat spre o viziune realistă in literatură, prin abordarea unor teme din viața celor umili.

Din lumea celor care nu cuvanta
Marinimie

Pe fata baltii,apa sclipea.Aici sfaramaturi de oglinzi;acolo,placi de otel.Peste tot era o liniste neclintita.Cocostarcul a intrat in balta.Cu picioarele lui lungi,subtiri ca niste lugere,trupul lui se legana.Se uita cateodata in apa.

Parca ar fi gasit ceva ce cauta de mult si isi mai uda pliscul.Deodata isi incordeaza gatul si priveste.Pe fruna unui nufar,o mica broscuta se bucura si ea de racoarea diminetii.

Cand la vazut pe cocostarc,biata vietate a incremenit de frica.In spaima ei,il vedea urias,cu capul atingand cerul si cu pliscul lungi si larg.Cocostarcului i se parea atat de mica aceasta vietate,ca parca o pierde si nu o mai zareste.Broscutei nu ii veni sa creada ca cocostarcul a trecut pe langa dansa ca si cum u ar fi vazut-o.Apoi,de bucurie,sari pe o alta frunza de nufar,in semn de recunostiinta,si taie tacerea diminetii cu un sunet de multumire.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.