Din istoria isihasmului romanesc

7x puncte

categorie: Religie

nota: 10.00

nivel: Facultate

Paisie a venit din Sfintul Munte, cu o obste romano-rusa preocupata de aceasta rugaciune, si la aceasta s-au adaugat si unii calugari din Moldova. Dar inca Vasile de la Poiana Marului afirma cu insistenta ca rugaciunea inimii nu e numai pentru sihastri, ci si penAZtru cei din viata de obste. Dar oare nu e aceasta o in-fluenta a unui mod de practicare a acestei rugaciuni pe pamintul romanesc, care [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Din istoria isihasmului romanesc

Paisie a venit din Sfintul Munte, cu o obste romano-rusa preocupata de aceasta rugaciune, si la aceasta s-au adaugat si unii calugari din Moldova. Dar inca Vasile de la Poiana Marului afirma cu insistenta ca rugaciunea inimii nu e numai pentru sihastri, ci si penAZtru cei din viata de obste. Dar oare nu e aceasta o in-fluenta a unui mod de practicare a acestei rugaciuni pe pamintul romanesc, care a luat o si mai mare dezvolAZtare in minastirea Cernica ? insa marea majoritate a sihastrilor din tarile romane au ramas si mai departe in viata lor isihasta superioara.

Un al doilea lucru adus de Paisie a fost stimulentul dat celor din jurul lui pentru o traducere a scrierilor filocalice din limba greaca, traduceri dintre care cele mai multe erau mai curind o revizuire a unor traduceri mai vechi in lumina textelor grecesti, revizuire facuta adeAZsea, cind era vorba de vechile traduceri slavone, nu nuAZmai dupa texte grecesti, ci si dupa traduceri romanesti. Paisie insusi a luat parte la aceasta munca de traduAZcere . Propriu-zis, contributia lui a fost nu atit una de innoire sau de adincire a vietii duhovnicesti, ci mai mult una de ordin cultural, de multiplicare, de revizuire si de difuzare a scrierilor duhovnicesti.

in orice caz, din intilnirea intre traditia romaneasca sihastreasca de mare adincime si introducerea ei in caAZdrul obstii mari prin Paisie, a rasarit echilibrata viata duhovniceasca din minastirile Cernica si Caldarusani. Restauratorul Cernicai si initiatorul marelui elan de viaAZta duhovniceasca imprimata acesteia, a fost transilvaAZneanul Gheorghe, care a insotit pe Paisie 24 de ani in Athos si in Moldova si se declara ucenicul lui .

Dar staretul Gheorghe aduce in viata duhovniceasca insuflata de el Cernicai citeva trasaturi deosebite, care se resimt poate de niste caracteristici ale sufletului roAZmanesc si intr-o mai mare masura de necesitatile locale. El accentueaza, mai mult decit Paisie, latura pracAZtica a vietii duhovnicesti. Aceasta, nu numai penAZtru a ajuta pe monahi sa-si dobindeasca in mod mai sigur desavirsirea nepatimirii, ci si pentru a-i face foloAZsitori obstii minastiresti si chiar altor oameni care au nevoie de ajutor.

in acest sens Sfintul Calinic, floarea cea mai aleasa a spiritualitatii cernicane, uneste in proAZfilul lui duhovnicesc, in mod uimitor, rugaciunea si in-frinarea cea mai severa, pe de o parte, cu ascultarea cea mai deplina in obste si cu grija de saraci, iar pe de alta parte, cu activitatea de ctitor si ziditor de biserici. El cere in Povatuirile lui scrise, in primul rind, implinirea poruncilor lui Dumnezeu si fapte de smerenie, de asculAZtare, dar mai spune si ca A©rugaciunea lui Iisus sa o avem neincetat in gura, in minte si inimaA>> . Am putea spune ca avem aci o A©spiritualitate integralaA>>.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Religie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.