Din Epopeea lui Ghilgames

3x puncte

categorie: Astronomie

nota: 8.04

nivel: Liceu

Se mai vad ruinele turnului cu etaje –ziggurat- de pe langa ceea ce a fost odata un templu, ruine ce au acum o inaltime de 35 de m.Sapaturile care au ajuns pana la cele mai adanci straturi au scos la iveala urmele unor civilizatii successive: cea mai veche numita ‘El- Obeid’ caracterizata prin ceramica pictata, ornamentatii de ordin religios si trecerea de la uneltele de piatra l[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Din Epopeea lui Ghilgames

Se mai vad ruinele turnului cu etaje –ziggurat- de pe langa ceea ce a fost odata un templu, ruine ce au acum o inaltime de 35 de m.Sapaturile care au ajuns pana la cele mai adanci straturi au scos la iveala urmele unor civilizatii successive: cea mai veche numita ‘El- Obeid’ caracterizata prin ceramica pictata, ornamentatii de ordin religios si trecerea de la uneltele de piatra la cele de arama; apoi perioada ‘Ur-Uruk’, in care ceramica pictata este inlocuita cu una netezita,purtand uneori si scrijelituri, si in care apar:

scrierea cuneiforma, constructii si o seama de opera de arta; scrierea e doar imitatia obiectelor ( pictografia ), in arhitectura apar coloane de caramizi nearse si jumatati de coloana ornamentate cu cuie de pamant ars cu capetele colorate; iar sigiile si pecetile cilindrice au reprezentate personaje, scene pastorale si tot felul de animale. Urmeaza perioada numita ‘Djemdet-Nasr’ in care reapare ceramica pictata chiar policroma. Cu 3.000 de ani i.e.n. incepe epoca dinastica veche, careia ii apartin mormintele regale din Ur si monumentele primei dinastii din Ur.Domnia lui Ghilgames poate fi situata pe timpul acestei dinastii care au domnit in Mesopotamia-deJos.

Cam pe la jumatatea mileniului al lll-lea, Urukul devine o cetate infloritoare. In jurul lui, pamantul cultivat se intinde atat de departe cat au putut sa patrunda apa prin irigatii si namolul raului in uscaciunea nisipului. Prin mlastini misuna pestii, pasarile si fiarele salbatice, printer trestriile uriase se strecoara barcile de papura.Gradinile sunt pline de orz, ceapa si mai ales de nenumarati curmali.

Multime de pasuni adapostesc turme de boi, capre si oi.Pretutindeni se vad carduri de gaste si rate-acestea din urma sevesc ca model artistilor mesopotamieni-iar porumbeii se plimba nestingheriti prin pietele templelor. Cam in acele timpuri printer prazile aduse de regele Tutmes I al Egiptului din expeditiile sale din Diria se numara si gaina, care era numita ‘pasarea-care-se-oua-un-ou-pe-zi’.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Astronomie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.